Śmietanowiec na kremówce

Śmietanowiec na kremówce z kolorowymi galaretkami cieszy oczy żywymi wiosennymi kolorami. Do zrobienia tego lekkiego, smacznego i orzeźwiającego śmietanowca potrzeba tylko 3 składników – kremówki, żelatyny i kolorowych galaretek. Sam deser robi się bardzo szybko, jedynie proces przygotowania wydłuża czas oczekiwania na stężenie galaretek. Tę wersję śmietanowca polecamy na wszelkiego rodzaju imprezy, rodzinne spotkania lub na święta.
Śmietanowiec na kremówce – składniki
- 1 l śmietany kremówki 30%
- 6 łyżeczek żelatyny
- 3 różnokolorowe galaretki
|
Wykonanie
Każdą galaretkę w osobnym naczyniu zalać 300 ml wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać, aby galaretki dobrze się rozpuściły. Odstawić do wystygnięcia, po czym wstawić do lodówki. Galaretki najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia.
Do garnka wlać kremówkę, podgrzewać, aby była gorąca, ale nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
Żelatynę rozdrobnić widelcem, przełożyć do gorącej kremówki, mieszać do jej rozpuszczenia się. Pozostawić do przestygnięcia.
W tym czasie keksówkę (30/11 cm) wyłożyć folią spożywczą, a galaretki pokroić na mniejsze kawałki.
Na dno keksówki wylać cienką warstwę kremówki z żelatyną, ułożyć część kolorowych galaretek. Wstawić do lodówki na 5 minut. Keksówkę wyjąć, galaretki zalać tężejącą kremówką, rozłożyć następną partię galaretek i wstawić do lodówki. Po 5 minutach formę wyjąć, wyłożyć ostatnią porcję galaretek i zalać resztą kremówki. Wystające kawałki galaretek wcisnąć pod powierzchnię kremówki.
Śmietanowiec na kremówce wstawić do lodówki na kilka godzin.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
15 kwietnia 2022 at 23:19
Bardzo się cieszymy. Przepis jest tak prosty, że i dzieci mogą pomagać w przygotowaniu tego kolorowego deseru. 🙂
Delektujemy
15 kwietnia 2022 at 16:18
Pięknie wyszedł 🙂 Moje dziecko jest nim całkowicie zachwycone 😀