Przyprawa do piernika

Połowa listopada to czas, kiedy w naszym domu zaczyna pachnieć świętami i cichutko puszczamy sobie świąteczne piosenki. To właśnie w tym okresie zaczynamy nastawiać ciasto na piernik długo dojrzewający oraz pierniczki, które po upieczeniu wysyłamy do Rodzinki. Do tych dwóch wypieków niezbędna jest domowa przyprawa do piernika, którą mieszamy corocznie z wielką przyjemnością. Czysty skład, bez dodatków mąki lub cukru sprawia, że przyprawa do piernika jest bardzo intensywna i aromatyczna, a jej wykonanie banalnie proste. W tym roku kupiliśmy w Lidlu mielone goździki i mielony anyż, więc jest jeszcze szybciej i prościej. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na piernikową przyprawę i dajcie znać w komentarzu, jak udały się Wasze piernikowe wypieki. Może skorzystacie z jednej z naszych propozycji – kliknijcie tutaj, aby zobaczyć nasze świąteczne piernikowe wypieki.
Przyprawa do piernika – składniki
- 30 g mielonego cynamonu (2 opakowania)
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 2 łyżki całych goździków
- 1 łyżka mielonego kardamonu
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach
Wykonanie
Z gwiazdek anyżu wyjąć ziarenka, przełożyć je do moździerza. Dodać goździki, ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach. Wszystkie przyprawy dokładnie rozetrzeć, po czym wymieszać je z cynamonem, imbirem, kardamonem i gałką muszkatołową.
Domową przyprawę do piernika przełożyć do szczelnie zamykanego słoiczka.
Dodawać 2-4 łyżki na każdy kilogram mąki używanej do robienia piernika lub pierniczków. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i dość pikantna, więc jej ilość należy dostosować do swoich preferencji.
Podobne przepisy





