Barszcz czerwony ze świeżych buraków

W grudniu opublikowaliśmy przepis na wigilijny barszcz czerwony na domowym zakwasie. Ponieważ tę zupę można także ugotować ze świeżych buraków, a do zakwaszenia użyć soku z cytryny, uzupełniamy nasz katalog przepisów o taką wersję. Jest ona wygodna, bo w ciągu kilku godzin można ugotować pyszny barszcz czerwony, który ma swój charakter i wyrazisty smak, a nie trzeba czekać tygodnia na główny składnik.
Barszcz czerwony ze świeżych buraków – składniki
- 500 g czerwonych buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu kolorowego
- 2 ziarenka jałowca
- sól, pieprz do smaku
- majeranek do smaku
- sok z cytryny do smaku
Wykonanie
Warzywa obrać, umyć, pokroić w dość duże kawałki.
Do garnka wlać 2-2,5 litra wody, wrzucić buraki (jeden odłożyć), marchewki, pietruszkę, seler, czosnek oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny.
Wyłączyć kuchenkę, zupę lekko przestudzić i do środka zetrzeć na tarce o małych oczkach odłożony wcześniej burak – w ten sposób otrzyma się barszcz o intensywnym, ciemnym kolorze.
Ugotowany barszcz czerwony przecedzić przez gęste sitko, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i majerankiem.
Podobne przepisy





