Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Barszcz wigilijny z pieczonych buraków

Barszcz wigilijny z pieczonych buraków

Bardzo lubimy nasze kulinarne blogowanie. Smacznie i różnorodnie gotujemy, a do tego dwukrotnie zajadamy wigilijne i wielkanocne specjały. Nie mamy nic przeciwko temu, zwłaszcza jeśli jest to doskonały barszcz wigilijny z pieczonych buraków, najlepszy jaki zrobiliśmy w tym roku (to znaczy na razie ;-)). Pomysł na barszcz zrobiony z pieczonych buraczków chodził za nami od dawna, kilka razy piekliśmy nawet to warzywo, ale zawsze kończyło w innym daniu. Być może właśnie te ostatnio gotowane buraczki miały być najlepsze do wigilijnego barszczyku. 🙂

Barszcz wigilijny z pieczonych buraków – składniki

  • 1 1/2 kg czerwonych buraków
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2-3 zielone liście pora
  • 2 gałązki selera
  • 1 pęczek łodyżek natki pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 owoce jałowca
  • 10 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu 10 %




Wykonanie

Przygotowywanie barszczu z pieczonych buraków najlepiej rozpocząć dzień wcześniej od upieczenia buraczków.

Buraczki wyszorować, dwa z nich odłożyć. Pozostałe owinąć w folię aluminiową, piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 60 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy buraczki są już miękkie, wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

Następnego dnia robienie zupy należy rozpocząć od przygotowania wywaru z warzyw. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa przełożyć do dużego garnka, wlać 2 litry zimnej wody. Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka kolorowego pieprzu i rozgniecione owoce jałowca. Liście pora, selera oraz łodyżki pietruszki związać nićmi kuchennymi, również włożyć do garnka. Postawić go na ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 60 minut.

Upieczone buraczki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki.

Dwa odłożone buraki obrać, zetrzeć na tarce u dużych oczkach.

Jabłka umyć, przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne.

Czosnek w łupinie rozgnieść dłonią.

Z warzywnego wywaru wyjąć warzywa oraz zieleninę, włożyć do niego kawałki pieczonych buraków oraz buraczki starte na tarce. Dolać tyle wody, aby buraczki były nią przykryte. Gotować na małym ogniu, aż zupa zacznie lekko pyrkotać, w tym momencie wlać do niej 3 łyżki octu spirytusowego (10%), wrzucić ćwiartki jabłek oraz rozgniecione ząbki czosnku. Gotować przez 2 godziny na bardzo małym ogniu, bez przykrycia. Barszcz ma jedynie lekko pyrkać, nie można go przegotować, bo straci swój kolor.

Gdy barszcz czerwony na pieczonych buraczkach będzie ugotowany, zdjąć go z ognia, pozostawić do przestygnięcia, po czym przenieść na noc w chłodne miejsce.

W dniu podawania barszczu wyłowić z niego kawałki buraczków, jabłek oraz ząbki czosnku. Podgrzewać na małym ogniu, pamiętając o tym, że barszcz nie może się zagotować. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

Barszcz wigilijny z pieczonych buraków można podawać z uszkami, do krokietów lub pasztecików.




Barszcz wigilijny z pieczonych buraków

Barszcz wigilijny z pieczonych buraków

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków
Autor
Opublikowane

2 Komentarzy

  1. M&B
    4 grudnia 2021    

    Barszcz był tak dobry, że wahamy się pomiędzy nim, a tradycyjnym z kiszonych buraczków. 🙂

  2. 4 grudnia 2021    

    Świetna inspiracja 👍 Pieczone buraki są super, a okraszone wigilijną powagą i jabłkami w dodatku 😉 są super do sześcianu. Dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.