Cukiniowe ciasto
Każdy, kto zna i lubi ciasto marchewkowe, powinien spróbować ciasta z cukinii. Wykonanie jest identyczne, smak podobny, a składem można zaskoczyć swoich gości. Jest pulchne, lekkie, można dodatkowo przełożyć je kremem lub posmarować dżemem, za każdym razem będzie bardzo dobrze smakować. Szybko je zjedliśmy, w przyszłym tygodniu zrobimy ponownie cukiniowe ciasto, tym razem z dodatkami.
Cukiniowe ciasto – składniki
- 200 g zielonej cukinii
- 200 g cukru
- 100 ml oleju
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- skórka starta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- margaryna do natłuszczenia formy
- mąka lub bułka tarta do posypania formy
|
Przygotowanie
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miski wbić jajka, dodać cukier i olej, ubić na kremową masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, startą skórkę z cytryny, cynamon, szczyptę soli i startą cukinię, dokładnie wymieszać łyżką.
Keksówkę natłuścić, oprószyć mąką lub bułką tartą, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 45-50 minut, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto cukiniowe jest suche.
|