Cukiniowe ciasto

M&B
Cukiniowe ciasto

Każdy, kto zna i lubi ciasto marchewkowe, powinien spróbować ciasta z cukinii. Wykonanie jest identyczne, smak podobny, a składem można zaskoczyć swoich gości. Jest pulchne, lekkie, można dodatkowo przełożyć je kremem lub posmarować dżemem, za każdym razem będzie bardzo dobrze smakować. Szybko je zjedliśmy, w przyszłym tygodniu zrobimy ponownie cukiniowe ciasto, tym razem z dodatkami.

Cukiniowe ciasto – składniki

  • 200 g zielonej cukinii
  • 200 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • margaryna do natłuszczenia formy
  • mąka lub bułka tarta do posypania formy




Przygotowanie

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do miski wbić jajka, dodać cukier i olej, ubić na kremową masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, startą skórkę z cytryny, cynamon, szczyptę soli i startą cukinię, dokładnie wymieszać łyżką.

Keksówkę natłuścić, oprószyć mąką lub bułką tartą, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 35-40 minut, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto cukiniowe jest suche.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Cukiniowe ciasto
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis