Duszona karkówka
Karkówka to mięso, z którego można przygotować potrawy na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się podczas duszenia, smażenia, pieczenia czy też na grillu. W tym przepisie przygotowaliśmy ją bez wielu dodatków, chodziło nam o uzyskanie pysznej karkówki w sosie własnym, dlatego też zrezygnowaliśmy z zagęszczania sosu mąką lub śmietaną. Tak przygotowane mięso idealnie pasowało do ugotowanej na sypko kaszy gryczanej oraz buraczków.
Duszona karkówka – składniki
- 1 kg karkówki bez kości
- 1 duża cebula
- 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- olej do smażenia
Wykonanie
Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę. Dookoła oprószyć solą i papryką.
Na patelni bardzo mocno rozgrzać olej, partiami wkładać mięso i na dużym ogniu krótko podsmażać z każdej strony, żeby zamknąć pory.
Karkówkę wraz z olejem przełożyć do brytfanny, wlać 1 szklankę wody, dodać obraną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 60-80 minut do miękkości – dokładny czas zależy od wielkości kawałków mięsa. W trakcie od czasu do czasu przemieszać.