Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Rosół z perliczki

Print Friendly, PDF & Email

rosół z perliczki

Perliczka staje się coraz bardziej popularna i często gości w sklepowych lodówkach. Z ostatniej kupionej zrobiliśmy lekki, klarowny rosół z perliczki. Nowościami przy gotowaniu rosołu było podsmażenie warzyw i dodanie suszonych grzybów i suszonych pomidorów. Te niewielkie zmiany sprawiły, że rosół z perliczki nabrał głębokiego smaku i złocistego koloru. Dodatkiem do niego były małe pierożki nadziewane mięsem z perliczki, co sprawiło, że zupa nabrała niecodziennego wymiaru.

Składniki na rosół z perliczki

  • 1 perliczka
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 suszone grzyby
  • 2 suszone pomidory
  • 3 licie laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ziarenek jałowca
  • 7-10 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego
  • 1 kawałek pora (zielona część)
  • łodygi natki pietruszki

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki




Wykonanie

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki, opłukać.

Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wsypać pokrojone warzywa, smażyć, aż nabiorą złocistego koloru.

Perliczkę poporcjować, umyć, włożyć do dużego garnka. Wlać tyle wody, żeby przykryła mięso, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Po tym czasie wodę wylać, mięso opłukać, a garnek umyć z szumowin.

Mięso włożyć z powrotem do garnka, wlać zimną wodę, wsypać podsmażone warzywa oraz suszone grzyby i pomidory. Dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe i kolorowy pieprz, wsypać sól, postawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 2 godziny pod uchyloną przykrywką. Po tym czasie włożyć związane łodyżki natki pietruszki i zieloną część pora, wsypać suszony lubczyk, gotować jeszcze 30 minut.

Rosół z perliczki doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, podawać z posiekaną natką pietruszki, makaronem, kluskami lanymi lub pierożkami z perliczki.




rosół z perliczki

rosół z perliczki

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Rosół z perliczki
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *