Rosół z perliczki

Perliczka staje się coraz bardziej popularna i często gości w sklepowych lodówkach. Z ostatniej kupionej zrobiliśmy lekki, klarowny rosół z perliczki. Nowościami przy gotowaniu rosołu było podsmażenie warzyw i dodanie suszonych grzybów i suszonych pomidorów. Te niewielkie zmiany sprawiły, że rosół z perliczki nabrał głębokiego smaku i złocistego koloru. Dodatkiem do niego były małe pierożki nadziewane mięsem z perliczki, co sprawiło, że zupa nabrała niecodziennego wymiaru.
Składniki na rosół z perliczki
- 1 perliczka
- 3 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 2 suszone grzyby
- 2 suszone pomidory
- 3 licie laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ziarenek jałowca
- 7-10 ziarenek kolorowego pieprzu
- 1 płaska łyżka soli
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 1 łyżeczka lubczyku suszonego
- 1 kawałek pora (zielona część)
- łodygi natki pietruszki
Dodatkowo:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
|
Wykonanie
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki, opłukać.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wsypać pokrojone warzywa, smażyć, aż nabiorą złocistego koloru.
Perliczkę poporcjować, umyć, włożyć do dużego garnka. Wlać tyle wody, żeby przykryła mięso, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Po tym czasie wodę wylać, mięso opłukać, a garnek umyć z szumowin.
Mięso włożyć z powrotem do garnka, wlać zimną wodę, wsypać podsmażone warzywa oraz suszone grzyby i pomidory. Dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe i kolorowy pieprz, wsypać sól, postawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 2 godziny pod uchyloną przykrywką. Po tym czasie włożyć związane łodyżki natki pietruszki i zieloną część pora, wsypać suszony lubczyk, gotować jeszcze 30 minut.
Rosół z perliczki doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, podawać z posiekaną natką pietruszki, makaronem, kluskami lanymi lub pierożkami z perliczki.
|
Podobne przepisy





