Pierogi meksykańskie

Co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Pewnie niejedna osoba się nad tym zastanawia. Naszym pierwszym pomysłem były pierogi z mięsem, ale po chwili rozmowy postanowiliśmy zrobić pierogi meksykańskie. Niestety nie znaleźliśmy wśród przypraw chilli con carne, jednak spora ilość kolendry, kminku, ostrej oraz słodkiej papryki pozwoliły nam uzyskać oczekiwany smak pierogów meksykańskich. A przy okazji muszę wspomnieć, że Mój Mężczyzna jest niezastąpiony do rozwałkowywania ciasta na pierogi.
Pierogi meksykańskie – składniki
Ciasto:
- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 350 g mięsa (z rosołu lub mielonego)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki białej fasoli
- 1 ugotowana marchewka
- 1 ugotowana pietruszka
- 1/2 łyżeczki nasion kminku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Nadzienie:
Fasolę oraz kukurydzę odcedzić i wypłukać.
Mięso z rosołu pokroić na małe kawałki, a ugotowane warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zamiast mięsa z rosołu można użyć wcześniej usmażonego mięsa mielonego.
Do miski wsypać mięso, pietruszkę, marchew, fasole, kukurydzę i przyprawy. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wbić jajko, dodać oliwę i sól, zacząć zagniatać, wlewając stopniowo wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste i będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać mąką.
Wykonanie
Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć część ciasta, resztę przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wysychało. Część ciasta rozwałkować na cienki placek, wykrawać szklanką kółka, nakładać nadzienie i zlepić brzegi.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, pierogi wrzucać do niej partiami, delikatnie zamieszać, gotować na małym ogniu ok. 3 min. od momentu wypłynięcia. Pierogi meksykańskie wyjmować łyżką cedzakową i wykładać na natłuszczony talerz.
|
Podobne przepisy
