Sałatka grecka

Dobrze jest rozpocząć dzień od lekkiej sałatki greckiej, gdy organizm jeszcze się nie rozbudził. Dzisiejszą przygotowaliśmy wczoraj wieczorem, żebyśmy mogli leniwie spędzić poranek, a później zasiąść do stołu bez krzątaniny w kuchni. Przepis na sałatkę grecką jest prosty i szybki, wszystko się kroi, wkłada do miseczki, polewa sosem i można już jeść. Dowolnie można zmieniać proporcje, a nawet składniki i otrzymać coś zupełnie innego, warzywa w różnych kombinacjach dobrze się odnajdują.
Sałatka grecka – składniki
Sałatka:
- 200 g sera feta
- 3 średnie pomidory
- 1 średni ogórek szklarniowy
- 1/2 dużej czerwonej cebuli
- ok. 30 czarnych oliwek (bez pestek)
Sos
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu z białego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki oregano (z paczki lub świeży)
|
Przygotowanie
Sos:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Świeże oregano posiekać.
Wszystkie składniki sosu umieścić w naczyniu, dokładnie wymieszać.
Sałatka:
Ser feta pokroić w kostkę. Pomidory i ogórek umyć, cebulę obrać. Następnie pokroić pomidory na kawałki, ogórek i cebulę w cienkie plasterki.
Wykonanie
Warzywa, ser feta i oliwki umieścić w misce, wymieszać. Sałatkę grecką polać przygotowanym sosem.
|
Podobne przepisy
