Leczo z dynią

Od bardzo dawna nie robiliśmy żadnego leczo, prawie już zapomnieliśmy, że takie danie w ogóle istnieje. Lato już się skończyło, zanim się obejrzymy, nastanie już późna jesień, więc to niemalże ostatnia chwila, żeby korzystać z warzyw i przygotować leczo z dynią. W tym przepisie oczywiście także wykorzystaliśmy dynię Hokkaido i dla nikogo nie będzie zaskoczeniem, gdy napiszemy, że idealnie się znalazła w tym kolorowym gronie i bardzo ładnie prezentowała się na talerzu.
Leczo z dynią – składniki
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 300 g miąższu z dyni Hokkaido
- 2 duże pomidory
- 750 ml rosołu lub wywaru warzywnego
- 1/2 papryczki chilli
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Dynię umyć, wydrążyć pestki z miękką częścią, obrać ze skórki, odważyć 300 g i pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Wszystkie pozostałe warzywa umyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne. Cukinię, pomidory, papryki pokroić w dużą kostkę, a papryczkę chilli drobno posiekać (bez pestek).
Do garnka wlać rosół lub wywar warzywny, wrzucić wszystkie warzywa, gotować 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania leczo z dynią doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem.
|
Podobne przepisy
