Kurczak pieczony z piwem
Kurczak w piwie to chyba jedna z niewielu potraw, która była kilka razy robiona i zjedzona, zanim pojawiła się u nas na blogu. Za każdym razem piekliśmy go w innej wersji – na puszcze z piwem, w piwnej kąpieli, z różnymi ziołami i ostatecznie w rękawie do pieczenia. Ta wersja kurczaka pieczonego z piwem przypadła nam najbardziej do gustu, gdyż najlepiej czuć w niej smak piwa w mięsie, a skórka jest złocista i chrupiąca.
Kurczak pieczony z piwem – składniki
- 1 kurczak (ok. 1,7 kg)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 250 ml jasnego piwa
|
Wykonanie
Kurczaka umyć, osuszyć.
W miseczce wymieszać olej z solą morską, tymiankiem, bazylią, rozmarynem i estragonem. Dodać posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ziołową marynatą natrzeć kurczaka na zewnątrz i w środku. Związać nogi oraz skrzydła, odstawić na godzinę.
Do rękawa do pieczenia włożyć kurczaka, wlać szklankę piwa. Zamknąć rękaw wg instrukcji na opakowaniu, mięso przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 90 minut. Po tym czasie ostrożnie rozciąć i rozchylić rękaw do pieczenia, piec do zrumienienia się kurczaka.
Kurczaka pieczonego z piwem wyjąć z piekarnika, pozostawić na kilka minut, aby mięso odpoczęło. Pokroić i podawać z ulubionymi dodatkami.
|