Surówka z białej rzodkwi

Często zastanawiamy się jaki dodatek do obiadu wybrać i zazwyczaj robimy proste surówki lub otwieramy gotowe warzywa zamarynowane jesienią. Tym razem kupiliśmy dorodną białą rzodkiew, z której przygotowaliśmy prostą i szybką surówkę z dodatkiem jabłka. Ta łatwa surówka dostarczyła naszym organizmom mnóstwo witamin i soli mineralnych oraz małej ilości kalorii. Spożywanie białej rzodkwi zalecane jest zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, warto więc rozejrzeć się po sklepowych półkach i po zakupie przygotować pyszną i zdrową surówkę z białej rzodkwi.
Surówka z białej rzodkwi – składniki
- 1 biała rzodkiew
- 1 duże jabłko
- kilka łyżek rodzynek
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier i sól gruboziarnista do smaku
|
Wykonanie
Rzodkiew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jabłko umyć i obrać, usunąć gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rzodkwi, wsypać rodzynki i wlać sok z cytryny, wymieszać.
Surówkę z białej rzodkwi doprawić do smaku cukrem i solą gruboziarnistą.
|
Podobne przepisy
