Sernikomakowiec

M&B
Sernikomakowiec

Jeżeli ktoś nie ma czasu na pieczenie świątecznego sernika i makowca, może te ciasta połączyć w pysznym sernikomakowcu. Jego przygotowanie jest jeszcze szybsze, gdy kupimy mak mielony i dobry serek w wiaderku. Ciasto serniko-makowiec będzie się bardzo ładnie prezentowało wśród innych świątecznych wypieków i z pewnością zadowoli niejednego łakomczucha. 🙂

Sernikomakowiec – składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 90 g cukru
  • 2 jajka wielkości L
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości (w temperaturze pokojowej)
  • 150 g cukru
  • 70 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka wielkości L
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Masa makowa:

  • 4 jajka wielkości L
  • 230 g cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g maku mielonego
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli






Przygotowanie

Masa makowa:

Mak zalać mlekiem, chwilę gotować, aby mleko odparowało. Odstawić do wystygnięcia.

Żółtka oddzielić od białek.

Żółtka, cukier, wodę i olej ubić mikserem na puszystą pianę. Przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mak, dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać ubite ze szczyptą soli na sztywno białka.

Ciasto:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać zimne masło, razem posiekać. Wbić jajka, wsypać cukier, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki.

Masa serowa:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser, jajka i budyń waniliowy, krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera – tylko do połączenia się składników.

Wykonanie

Ciasto wyjąć z lodówki, 2/3 rozwałkować i wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta także rozwałkować i pokroić na paski lub wyciąć wzorki.

Na ciasto wylać masę serową, na nią masę makową, ułożyć paski lub wzroki z ciasta.

Sernikomakowiec wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 70-80 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu seromak pozostawić w zamkniętym piekarniku na 20 minut, po czym wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia.






Sernikomakowiec

Sernikomakowiec

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sernikomakowiec
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis