Sernikomakowiec
Jeżeli ktoś nie ma czasu na pieczenie świątecznego sernika i makowca, może te ciasta połączyć w pysznym sernikomakowcu. Jego przygotowanie jest jeszcze szybsze, gdy kupimy mak mielony i dobry serek w wiaderku. Ciasto serniko-makowiec będzie się bardzo ładnie prezentowało wśród innych świątecznych wypieków i z pewnością zadowoli niejednego łakomczucha. 🙂
Sernikomakowiec – składniki
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 90 g cukru
- 2 jajka wielkości L
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości (w temperaturze pokojowej)
- 150 g cukru
- 70 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka wielkości L
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Masa makowa:
- 4 jajka wielkości L
- 230 g cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- 200 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g maku mielonego
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
Przygotowanie
Masa makowa:
Mak zalać mlekiem, chwilę gotować, aby mleko odparowało. Odstawić do wystygnięcia.
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka, cukier, wodę i olej ubić mikserem na puszystą pianę. Przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mak, dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać ubite ze szczyptą soli na sztywno białka.
Ciasto:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać zimne masło, razem posiekać. Wbić jajka, wsypać cukier, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser, jajka i budyń waniliowy, krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera – tylko do połączenia się składników.
Wykonanie
Ciasto wyjąć z lodówki, 2/3 rozwałkować i wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta także rozwałkować i pokroić na paski lub wyciąć wzorki.
Na ciasto wylać masę serową, na nią masę makową, ułożyć paski lub wzroki z ciasta.
Sernikomakowiec wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 70-80 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu seromak pozostawić w zamkniętym piekarniku na 20 minut, po czym wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia.