Sałatka z marynowanego selera i wędzonego udka kurczaka
Sałatka z marynowanego selera i wędzonego udka kurczaka – szybka, prosta, smaczna. Nasza wersja powstała trochę na zasadzie „co wpadnie do ręki – to do miski”. 😉 Sprawdziły się w niej biała fasola, choć można wymienić ją na kukurydzę oraz wędzone udka kurczaka, choć te z kolei można zastąpić plasterkami szynki. Seler w octowej zalewie bardzo dobrze komponował się z użytymi przez nas składnikami, następnym razem skomponujemy nieco inną wersję sałatki z selerem marynowanym.
Sałatka z marynowanego selera i wędzonego udka kurczaka – składniki
- 1 słoiczek selera w octowej zalewie
- 1 puszka białej fasoli
- 1 wędzone udko kurczaka
- 3 łyżki majonezu
- 4 jajka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Udko kurczaka pokroić na małe części.
Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać.
Fasolę oraz seler odsączyć z zalew, opłukać.
Do miski wsypać seler z zalewy, białą fasolę, jajka, mięso z wędzonego udka oraz natkę pietruszki. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatkę z marynowanego selera i wędzonego udka kurczaka wstawić na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
|
1 Komentarze
Malwina
10 listopada 2017 at 22:48
Zapisuje przepis! 🙂 U mnie dzisiaj tez sałatka,ale z kurczakiem 🙂