Pieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka – wersja najprostsza do zrobienia, wystarczy jedynie posypać udka z kurczaka solą, pieprzem oraz czerwoną papryką, wstawić na godzinę do piekarnika i soczyste mięso do obiadu jest już gotowe. Pieczone udka kurczaka są miękkie, mięso ładnie odchodzi od kości, skórka jest zrumieniona i chrupiąca – prawie jak u Cioci Basi, choć w tym przypadku prawie robi jednak różnicę – Ciocia robi najlepsze. 🙂
Składniki na pieczone udka z kurczaka
- 4 udka kurczaka
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- sól, pieprz
|
Wykonanie
Udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć obficie z obu stron solą, pieprzem oraz czerwoną papryką.
Do naczynia żaroodpornego wlać 1/2 szklani zimnej wody, włożyć udka kurczaka. Naczynie zamknąć przykrywką lub założyć folię aluminiową (błyszczącą stroną do dołu).
Udka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 60 minut, po czym ostrożnie zdjąć przykrycie i jeszcze chwilę pozostawić w piekarniku, aby skórka się zrumieniła.
Pieczone udka kurczaka podawać do obiadu lub przekrojone na pół jako ciepłą przekąskę.
|
Podobne przepisy
