Jogurt grecki z figami
W zeszły weekend zamiast ciasta na poobiedni deser zrobiliśmy jogurt grecki z figami. Taki lekki jogurtowy deserek był wręcz wskazany po obiedzie z gęsiną i pieczonymi ziemniakami. Jogurt grecki z figami polecamy także na śniadanie, możecie dodać do niego płatki owsiane i ulubione ziarna lub granolę.
Jogurt grecki z figami – składniki
- 400 g jogurtu greckiego
- 2-3 świeże figi
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
|
Wykonanie
Na suchej patelni przez kilka minut podprażać orzechy włoskie, po czym dodać łyżkę miodu. Podgrzewać, mieszając, aby miód się rozpuścił i otoczył orzechy. Odstawić do wystygnięcia.
Figi opłukać, pokroić na mniejsze kawałki – np. w plasterki, kostkę lub na osiem części.
Jogurt grecki wymieszać z drugą łyżką miodu, przełożyć do salaterek. Na wierzchu ułożyć przygotowane figi i posypać skarmelizowanymi orzechami.
|
Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
Przepis
Jogurt grecki z figami
Autor
niecodziennikpary
Opublikowane