Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kiełbasą

Od czasu do czasu korzystamy z aplikacji Too Good To Go, dzięki której można uratować jedzenie przed wyrzuceniem. Tym razem w zamówionej paczce znalazły się m.in. papryki, pieczarki i cebula dymka, które podsunęły nam pomysł na zrobienie zapiekanki makaronowej. Te składniki uzupełniliśmy pomidorami malinowymi oraz dobrą kiełbasą, co stworzyło prostą i apetyczną kompozycję smakową. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kiełbasą może być przykładem na to, że ratując produkty przed wyrzuceniem można zrobić tani i sycący posiłek. 🙂
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kiełbasą – składniki
- 500 g makaronu
- 500 g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 300 g kiełbasy
- 500 g pomidorów
- 2 średnie cebule
- 200 g żółtego sera w kostce
- 3 gałązki świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 płaska łyżeczka soli
- olej do smażenia
Wykonanie
Pieczarki umyć lub obrać, pokroić w kostkę.
Makaron gotować o jedną minutę krócej niż podany na opakowaniu czas na makaron al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą.
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z małą ilością oleju.
Cebule obrać, pokroić w kostkę, dorzucić do smażącej się kiełbasy, zeszklić.
Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i białe błonki, pokroić w kostkę. Wsypać na patelnię, wymieszać, smażyć 5 minut.
Do poprzednich składników dodać przygotowane pieczarki, kontynuować smażenie.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię. Dodać oregano, wsypać sól, smażyć 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem.
Zawartość patelni wymieszać z makaronem, następnie przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, na wierzch zetrzeć żółty ser. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 30 minut.
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kiełbasą jest gotowa do podania od razu po przygotowaniu.
Podobne przepisy





