Sos ziemniaczany

M&B
Sos ziemniaczany

Na przepis na sos ziemniaczany natrafiliśmy przypadkiem i byliśmy ciekawi, jak będzie pasował do zaplanowanego obiadu – mięsnej babki i kaszy gryczanej. Musimy powiedzieć, że sos wyszedł naprawdę dobry i pasował do naszego posiłku. Nic tylko polecić. 🙂

Sos ziemniaczany – składniki

  • 1 duży ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 300 ml rosołu lub wywaru warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Wykonanie

Cebulę i ziemniak obrać, umyć, pokroić w małą kostkę, włożyć na patelnię z olejem, podsmażać 10 minut.

Do garnka wlać rosół lub wywar, dodać zawartość patelni, gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.

Wlać kremówkę, dodać majeranek i gałkę muszkatołową, zagotować. Zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sos ziemniaczany serwować na gorąco.

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sos ziemniaczany
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis