Sos ziemniaczany
Na przepis na sos ziemniaczany natrafiliśmy przypadkiem i byliśmy ciekawi, jak będzie pasował do zaplanowanego obiadu – mięsnej babki i kaszy gryczanej. Musimy powiedzieć, że sos wyszedł naprawdę dobry i pasował do naszego posiłku. Nic tylko polecić. 🙂
Sos ziemniaczany – składniki
- 1 duży ziemniak
- 1 mała cebula
- 300 ml rosołu lub wywaru warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Cebulę i ziemniak obrać, umyć, pokroić w małą kostkę, włożyć na patelnię z olejem, podsmażać 10 minut.
Do garnka wlać rosół lub wywar, dodać zawartość patelni, gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.
Wlać kremówkę, dodać majeranek i gałkę muszkatołową, zagotować. Zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos ziemniaczany serwować na gorąco.
Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
Przepis
Sos ziemniaczany
Autor
niecodziennikpary
Opublikowane