Tarta – przepis podstawowy
Dobrego przepisu na ciasto do tarty szukałam bardzo długo. W rodzinnym zeszycie z przepisami było ciasto z dodatkiem śmietany, które jednak wychodziło za twarde, lub na bazie mąki kukurydzianej, które z kolei było za kruche na utrzymanie pozostałych dodatków. Dopiero przepis Pascala Brodnickiego okazał się tym idealnym, na bazie którego można przygotować ciasto do tart na słodko i na słono.
Ciasto do tarty – składniki
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
|
Przygotowanie
Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto na tartę rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę, ponakłuwać widelcem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, wysypać na niego fasolę. Piec 10 minut w piekarniku z termoobiegiem w 180oC, usunąć fasolę i papier i ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut(jeśli tarta będzie dalej pieczona z nadzieniem). Jeżeli na ciasto będzie wykładane nadzienie na zimno (np. budyń, świeże owoce), czas pieczenia ciasta należy wydłużyć do 10 minut.
|