Zupa jagodowa

Zupa jagodowa to z pewnością wspomnienie z dzieciństwa nie jednego z nas. U mnie zawsze podawało się ją na gorąco z makaronem, u Bartka zaś na zimno i z kaszą manną. Dzisiaj na śniadanie swoją zupę jagodową podgrzałam i zabieliłam łyżeczką słodkiej śmietany, a Mój Mężczyzna pozostał wierny swoim wspomnieniom z dziecięcych lat. Jak widać niektóre rzeczy się nie zmieniają. 🙂
Zupa jagodowa – składniki
- 300 g jagód
- 1 l wody
- 3 łyżki cukru
- 2 czubate łyżki kisielu wiśniowego
|
Wykonanie
Jagody przebrać, szybko opłukać.
Do garnka wlać wodę, wsypać jagody i cukier. Zagotować. W połowie szklanki zimnej wody rozprowadzić kisiel, wlać go do gotujących się owoców. Zupę ponownie zagotować i zdjąć z ognia.
Zupę jagodową można podawać gorącą lub na zimno. Dodatkami do niej mogą być grzanki, makaron, lane kluski lub ugotowana na gęsto kasza manna.
|
Podobne przepisy
Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)

Przepis
Zupa jagodowa
Autor
niecodziennikpary
Opublikowane