Zupa jagodowa

M&B
Zupa jagodowa

Zupa jagodowa to z pewnością wspomnienie z dzieciństwa nie jednego z nas. U mnie zawsze podawało się ją na gorąco z makaronem, u Bartka zaś na zimno i z kaszą manną. Dzisiaj na śniadanie swoją zupę jagodową podgrzałam i zabieliłam łyżeczką słodkiej śmietany, a Mój Mężczyzna pozostał wierny swoim wspomnieniom z dziecięcych lat. Jak widać niektóre rzeczy się nie zmieniają. 🙂

Zupa jagodowa – składniki

  • 300 g jagód
  • 1 l wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki kisielu wiśniowego



Wykonanie

Jagody przebrać, szybko opłukać.

Do garnka wlać wodę, wsypać jagody i cukier. Zagotować. W połowie szklanki zimnej wody rozprowadzić kisiel, wlać go do gotujących się owoców. Zupę ponownie zagotować i zdjąć z ognia.

Zupę jagodową można podawać gorącą lub na zimno. Dodatkami do niej mogą być grzanki, makaron, lane kluski lub ugotowana na gęsto kasza manna.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa jagodowa
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis