Parzona babka drożdżowa ze śliwkami

M&B
Parzona babka drożdżowa ze śliwkami

Babka drożdżowa parzona najlepiej wychodzi mojej Mamie, jest lekka i puszysta, a do tego długo pozostaje wilgotna. Wieloletnie doświadczenie Mamy pozwala Jej dawać wszystkie składniki na oko, więc nie podała nam dokładnych proporcji i nie zdecydowaliśmy się na upieczenie tego ciasta. Czekając na przyjazd Mamy, upiekliśmy parzoną babkę bazując na przepisie z czasopisma z lat 90-tych. Nasz przedświąteczny wypiek jest równie pyszny, maślany i aromatyczny, ale to nie to samo co u mnie w domu. 🙂
Po zapytaniu Gochacha po kilku latach wróciliśmy do tego przepisu. Ponieważ nie znaleźliśmy już tego czasopisma, po konsultacji z Mamą zmodyfikowaliśmy przepis, nie tylko dodając jajka, ale także ulepszając sposób zrobienia parzonej babki drożdżowej. Dzięki temu babka jest jeszcze lepsza. 🙂

Parzona babka drożdżowa ze śliwkami – składniki
  • 250 g + 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 70 g masła
  • 1 jajko wielkości L
  • 3 żółtka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 łyżka wódki

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia formy




Wykonanie

Do garnka włożyć masło, wlać mleko, zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać 250 g mąki, dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, następnie wsypać łyżkę mąki, rozmieszać, pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.

Jajko oraz żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę.

Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z łyżką wódki.

Do zaparzonej mąki wsypać 3/4 szklanki mąki, wlać rozczyn z drożdży oraz ubite jajka. Wyrobić ciasto – najlepiej przy użyciu robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Dodać śliwki, ponownie krótko wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie formę do babek natłuścić, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika, piec z termoobiegiem ok. 35 minut – do suchego patyczka.

Parzoną babkę drożdżową przyozdobić wedle uznania lukrem, polewą czekoladową, kandyzowanymi owocami.




Parzona babka drożdżowa ze śliwkami

Parzona babka drożdżowa ze śliwkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Parzona babka drożdżowa ze śliwkami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    30 marca 2022 at 23:58

    Bardzo dobre pytanie. Szeroko otworzyliśmy oczy ze zdumienia, gdy je przeczytaliśmy i po raz drugi, gdy przeczytaliśmy przepis. Gazety z tym przepisem nie znaleźliśmy, podobnie naszych notatek, ale jajka z pewnością muszą być. Babka parzona wpadła na priorytetową listę do zrobienia, damy znać ile jajek i kiedy daliśmy.

  • Gochacha

    30 marca 2022 at 14:21

    A jajka ???

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis