Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Parzona babka drożdżowa ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

parzona_babka_drożdżowa_ze_śliwkami

Babka drożdżowa parzona najlepiej wychodzi mojej Mamie, jest lekka i puszysta, a do tego długo pozostaje wilgotna. Wieloletnie doświadczenie Mamy pozwala Jej dawać wszystkie składniki na oko, więc nie podała nam dokładnych proporcji i nie zdecydowaliśmy się na upieczenie tego ciasta. Czekając na przyjazd Mamy, upiekliśmy parzoną babkę bazując na przepisie z czasopisma z lat 90-tych. Nasz przedświąteczny wypiek jest równie pyszny, maślany i aromatyczny, ale to nie to samo co u mnie w domu. 🙂

Składniki
  • 250 g + 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 70 g masła
  • 70 g suszonych śliwek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia formy




Wykonanie

Do garnka włożyć masło, wlać mleko, zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać 250 g mąki, rozmieszać, odstawić do wystygnięcia.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, następnie wsypać łyżkę mąki, rozmieszać, pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut.

Do zaparzonej mąki wsypać resztę cukru, cukier wanilinowy, 3/4 szklanki mąki, suszone śliwki, rozczyn z drożdży oraz łyżkę spirytusu, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce.

Formę do babek natłuścić, wyłożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika, piec z termoobiegiem ok. 35 minut – do suchego patyczka.

Parzoną babkę drożdżową przyozdobić wedle uznania lukrem, polewą czekoladową, kandyzowanymi owocami.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *