Placki kukurydziano-cukiniowe

Placki kukurydziano-cukiniowe to jeszcze bardziej warzywna wersja placuszków cukiniowych. W tych wyraźnie czuć kukurydzę, jej lekką słodycz i aromat. Są bardziej sycące, szybkie w wykonaniu i nie potrzeba do nich żadnego dodatku. Usmażyliśmy je z ciekawości, wszystkie składniki mieliśmy w domu, więc długo się nie wahaliśmy i zabraliśmy się za zrobienie sobie ich na kolację. Bardzo nam zasmakowały, więc warto było spontanicznie spróbować czegoś nowego.
Placki kukurydziano-cukiniowe – składniki
- 1 zielona cukinia (300-350 g)
- 130 g kukurydzy z puszki
- 60 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki mleka
- 30 g roztopionego masła
- 1 jajko
- sól do smaku
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączyć.
W misce umieścić mleko, roztopione masło, mąkę, wbić jajko, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Dodać kukurydzę i startą cukinię, oprószyć solą, wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, nałożyć porcję ciasta jak dla placków ziemniaczanych. Placki kukurydziano-cukiniowe smażyć do uzyskania złocistego koloru.
|
Podobne przepisy
