Placki kukurydziano-cukiniowe

M&B
Placki kukurydziano-cukiniowe

Placki kukurydziano-cukiniowe to jeszcze bardziej warzywna wersja placuszków cukiniowych. W tych wyraźnie czuć kukurydzę, jej lekką słodycz i aromat. Są bardziej sycące, szybkie w wykonaniu i nie potrzeba do nich żadnego dodatku. Usmażyliśmy je z ciekawości, wszystkie składniki mieliśmy w domu, więc długo się nie wahaliśmy i zabraliśmy się za zrobienie sobie ich na kolację. Bardzo nam zasmakowały, więc warto było spontanicznie spróbować czegoś nowego.

Placki kukurydziano-cukiniowe – składniki

  • 1 zielona cukinia (300-350 g)
  • 130 g kukurydzy z puszki
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączyć.

W misce umieścić mleko, roztopione masło, mąkę, wbić jajko, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

Dodać kukurydzę i startą cukinię, oprószyć solą, wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, nałożyć porcję ciasta jak dla placków ziemniaczanych. Placki kukurydziano-cukiniowe smażyć do uzyskania złocistego koloru.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Placki kukurydziano-cukiniowe
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis