Conchiglioni z tuńczykiem

Conchiglioni – makaronowe muszelki kupiliśmy już kilka tygodni temu i spokojnie czekały na swoją kolej. Dają dużo możliwości – można zrobić coś wykwintnego lub prostego, ale w mniej zwyczajnej formie. Wybraliśmy prostą wersję conchiglioni z tuńczykiem i kukurydzą w beszamelu, wszystko posypane żółtym serem i zapieczone. Do popicia pasuje cola lub wytrawne czerwone wino. Gdyby nie zmęczenie i głód może skusilibyśmy się na jakieś świeczki, ale dzisiaj chcieliśmy się po prostu najeść i polenić na kanapie.
Conchiglioni z tuńczykiem – składniki
Makaron conchiglioni:
- 25 muszelek makaronu conchiglioni (ok. 150 g)
- 120 g kukurydzy z puszki
- 1 puszka tuńczyka (130 g)
- 150 g startego żółtego sera
- 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
- szczypta chili pieprzu cayenne
- sól do smaku
Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 litra mleka
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
|
Przygotowanie
Makaron conchiglioni:
Kukurydzę i tuńczyka odsączyć, następnie wymieszać i doprawić pieprzem cayenne, solą oraz ziołami dalmatyńskimi.
Makaron podgotować w lekko osolonej wodzie – czas gotowania powinien wynieść mniej niż połowa przewidzianego czasu na opakowaniu. Zahartować go zimną wodą.
Muszelki ułożyć w natłuszczonym masłem żaroodpornym naczyniu, wypełnić je mieszanką kukurydzy i tuńczyka.
Sos beszamelowy:
Masło rozpuścić w garnku. Następnie posypać je mąką i oba składniki dokładnie ze sobą połączyć. Podsmażać przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
Powoli dolewać mleka i energicznie mieszać – najlepiej trzepaczką. Dodać odrobinę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Mieszać, aż sos beszamelowy zgęstnieje.
Wykonanie
Napełnione muszle polać gęstym sosem beszamelowym, następnie całą powierzchnię posypać startym żółtym serem, zakrywając dokładnie makaron, żeby się nie wysuszył podczas pieczenia.
Conchiglioni z tuńczykiem wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec 20 minut z termoobiegiem.
|
Podobne przepisy
