Kurczak pieczony

Kurczak pieczony w całości to nasz powrót do tradycyjnego pieczenia w piekarniku. Przez jakiś czas różnego rodzaju mięsa piekliśmy w woreczkach, bo jest wygodnie, nic się nie przypala i po pysznym obiedzie nie pozostaje jeszcze blacha lub naczynie żaroodporne do szorowania. Jednak brakowało tej złocistej, chrupiącej skórki, na widok której czuje się jeszcze większy głód. Ten kurczak pieczony jest w prostej wersji – tylko obsypany przyprawami i upieczony na złoto.
Kurczak pieczony – składniki
- 1 kurczak (ok. 1,7 kg)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki wody
- trochę oleju
|
Przygotowanie
Kurczaka dobrze umyć, osuszyć. Natrzeć obficie solą, odrobiną pieprzu oraz przyprawami – zarówno zewnątrz jak i w środku.
Do naczynia, w którym mięso będzie pieczone, nalać odrobinę oleju, rozprowadzić go po dnie. Włożyć kurczaka, natłuścić go olejem, wlać wodę do naczynia.
Piec około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200oC (z termoobiegiem). Od czasu do czasu kurczaka polać wytworzonym tłuszczem oraz kilkukrotnie w czasie pieczenia odwrócić na drugą stronę.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Bożena
17 listopada 2016 at 18:19
Przepiękny kurczak muszę kiedyś takiego upiec oby wyglądał tak samo jak ten .