Sałatka ze szparagów i szynki

Szparagi dobrze smakują nie tylko z sosem holenderskim, ale również w wielu innych daniach, czego przykładem jest np. sałatka ze szparagów i szynki. Ponieważ na szparagowy weekend w kuchni kupiliśmy kilka pęczków tych sezonowych warzyw, mieliśmy spore pole do popisu. Tym samym do zeszłorocznego jednego przepisu dołożyliśmy kolejne propozycje na potrawy ze szparagami. Sałatkę ze szparagów i szynki można zrobić, wykorzystując szparagi gotowane do innych potraw i z apetytem zjeść na śniadanie czy kolację lub podać jako zimną przystawkę.
Sałatka ze szparagów i szynki – składniki
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 1/2 pęczka białych szparagów
- szynka wędzona w plasterkach
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżeczki tartego chrzanu
- 3 łyżki octu gruszkowego
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka octu 10%
|
Przygotowanie
Z zielonych i białych szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, białe szaragi obrać, zaczynając od główki.
W garnku zagotować 2 litry wody z dodatkiem cukru, soli i octu, włożyć białe szparagi, gotować ok. 15 minut. Wyjąć, odsączyć na papierowym ręczniku. Do tej samej wody włożyć zielone szparagi, gotować 10 minut, także wyłożyć na papierowy ręcznik.
Szynkę pokroić w wąskie paski.
W miseczce wymieszać majonez, chrzan oraz ocet gruszkowy (można zastąpić go octem jabłkowym).
Wykonanie
Oba rodzaje szparagów po wystygnięciu pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Włożyć je wraz z szynką do salaterki, wymieszać z przygotowanym sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka ze szparagów i szynki najlepiej smakuje po wstawieniu na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
|
Podobne przepisy
