Truskawkowy jogurtowiec

M&B
Truskawkowy jogurtowiec

Nadszedł czas wysypu truskawek i z pierwszej zakupionej łubianki zrobiliśmy lekki i orzeźwiający truskawkowy jogurtowiec, do którego użyliśmy domowej roboty jogurtu oraz dobrej jakości galaretek truskawkowych. Przygotowanie takiego deseru jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a lista potrzebnych składników jest krótka i do zrealizowania w każdym osiedlowym sklepie. Polecamy to ciasto na bardzo ciepłe czerwcowe dni, po przyjściu z pracy lub szkoły dobrze jest sięgnąć po kawałek chłodnego truskawkowego jogurtowca. 🙂

Truskawkowy jogurtowiec – składniki

  • 1 l naturalnego jogurtu
  • 750 g truskawek
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 galaretki truskawkowe
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru




Wykonanie

Dwie galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.

Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.

Herbatniki rozdrobnić w malakserze lub umieścić w worku i rozgnieść wałkiem. Wymieszać z masłem, rozłożyć i uklepać na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (28 cm). Formę wstawić do lodówki.

Truskawki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, usunąć szypułki. Połowę z nich zblendować z cukrem, następnie wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać tężejącą, ale płynną galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać.

Na spód z herbatników delikatnie wylać truskawki z jogurtem, wstawić do lodówki, aby masa stężała.

Resztę truskawek przekroić na pół, ułożyć je na wierzchu masy jogurtowej, zalać tężejącą galaretką.

Truskawkowy jogurtowiec wstawić ponownie do lodówki.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Truskawkowy jogurtowiec
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

3 Komentarze

  • M&B

    5 czerwca 2018 at 16:18

    Dziękujemy. 🙂

  • Anonim

    4 czerwca 2018 at 17:47

    Ładnie i prosto, to lubię w przepisach.

  • Sylwia

    11 czerwca 2017 at 22:17

    Wygląda zachęcająco:)

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis