Truskawkowy jogurtowiec

Nadszedł czas wysypu truskawek i z pierwszej zakupionej łubianki zrobiliśmy lekki i orzeźwiający truskawkowy jogurtowiec, do którego użyliśmy domowej roboty jogurtu oraz dobrej jakości galaretek truskawkowych. Przygotowanie takiego deseru jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a lista potrzebnych składników jest krótka i do zrealizowania w każdym osiedlowym sklepie. Polecamy to ciasto na bardzo ciepłe czerwcowe dni, po przyjściu z pracy lub szkoły dobrze jest sięgnąć po kawałek chłodnego truskawkowego jogurtowca. 🙂
Truskawkowy jogurtowiec – składniki
- 1 l naturalnego jogurtu
- 750 g truskawek
- 200 g herbatników
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 galaretki truskawkowe
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru
|
Wykonanie
Dwie galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Herbatniki rozdrobnić w malakserze lub umieścić w worku i rozgnieść wałkiem. Wymieszać z masłem, rozłożyć i uklepać na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (28 cm). Formę wstawić do lodówki.
Truskawki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, usunąć szypułki. Połowę z nich zblendować z cukrem, następnie wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać tężejącą, ale płynną galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać.
Na spód z herbatników delikatnie wylać truskawki z jogurtem, wstawić do lodówki, aby masa stężała.
Resztę truskawek przekroić na pół, ułożyć je na wierzchu masy jogurtowej, zalać tężejącą galaretką.
Truskawkowy jogurtowiec wstawić ponownie do lodówki.
|
Podobne przepisy






3 Komentarze
M&B
5 czerwca 2018 at 16:18
Dziękujemy. 🙂
Anonim
4 czerwca 2018 at 17:47
Ładnie i prosto, to lubię w przepisach.
Sylwia
11 czerwca 2017 at 22:17
Wygląda zachęcająco:)