Czekoladowe ciasto z bananami na białkach

Co zrobić z białek, które pozostają po zrobieniu pączków i faworków? Skorzystać z naszego przepisu na czekoladowe ciasto z bananami na białkach. 🙂 Nie dość, że można od razu wykorzystać cały zapas białek oraz dojrzałych bananów, to piekarnik opuści wilgotne, puszyste i pachnące ciacho. Jeśli zastanawiacie się, skąd od razu wziąć siedem białek, to odpowiadamy, że nasze zbieraliśmy z kilku wypieków i czekały w lodówce w zamkniętym słoiku. Zamieszczając przepis na czekoladowe ciasto z bananami na białkach, bardzo się cieszymy, że możemy się podzielić inspiracją na słodkości w duchu zero waste. 🙂
Czekoladowe ciasto z bananami na białkach – składniki
- 7 białek jajek wielkości L
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 ml oleju
- 250 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 średnie dojrzałe banany
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- margaryna do wysmarowania keksówki
- bułka tarta do wysypania keksówki
|
Wykonanie
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Do dużej misy wlać białka, ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Następnie, cały czas miksując na średnich obrotach, wsypywać po łyżce cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym. Ubijać, aż piana z białek będzie lśniąca i sztywna.
Do ubitych białek cienkim strumyczkiem wlewać olej, miksując na niewielkich obrotach.
Do masy w trzech partiach przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, za każdym razem delikatnie wmieszać szpatułką.
Trzy banany obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wmieszać je w ciasto.
Czekoladowe ciasto z bananami przelać do keksówki (10/30 cm) natłuszczonej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć obranego i przekrojonego na pół banana.
Czekoladowe ciasto z bananami na białkach wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 55-60 minut – do suchego patyczka.
|
Podobne przepisy
