Zupa z klopsikami

Na naszym stole rzadko goszczą zupy, ale przepis na zupę z klopsikami, znaleziony w starej gazecie, wydawał się nam warty wypróbowania. Zupa z klopsikami okazała się pożywną, smaczną i kolorową propozycją na przygotowanie prostego obiadu. Ponieważ ma wkładkę w postaci mięsnych klopsików, z pewnością zasmakuje również każdemu Mężczyźnie, który preferuje treściwe dania.
Zupa z klopsikami – składniki
Klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa
- 2 kromki chleba
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Zupa:
- 2 litry rosołu
- 750 g ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 1 pęczek koperku
|
Wykonanie
Klopsiki:
Chleb namoczyć w zimnej wodzie, pozostawić na kilkanaście minut, odcisnąć.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę.
Do miski włożyć mięso mielone, namoczone i odciśnięte kromki chleba, dodać cebulę, czosnek, jajko i paprykę w proszku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, posolić i popieprzyć. Z mięsnej masy formować małe kulki.
Klopsiki włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Przełożyć na talerz.
Zupa:
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażać ok. 10 minut.
W tym czasie obrać i pokroić w piórka cebulę oraz zagotować rosół w dużym garnku.
Do rosołu przełożyć warzywa z patelni, dodać cebulę oraz 1/2 łyżeczki soli. Gotować 15 minut.
Do garnka włożyć klopsiki, dalej gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Zupę z klopsikami podawać posypaną posiekanym koperkiem.
|
Podobne przepisy
