Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną
Ostatnio w naszej kuchni dość często pojawiają się ciasta na bazie czekolady, dzisiaj kolejna wariacja na ten temat – czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną. Przepis na nie znaleźliśmy w zeszłym roku na stronie Lidla, a ponieważ lubimy takie niecodzienne połączenia, postanowiliśmy je upiec. Część ciasta z kaszy gryczanej i czekolady zaniosłam do pracy, gdzie zniknęło w oka mgnieniu i prawie nikt nie poznał, że w jego składzie są ziarenka gryki. 🙂
Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną – składniki
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 4 jajka (wielkości L)
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
|
Wykonanie
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do wystygnięcia, następnie zmielić.
Masło rozpuścić w garnku postawionym na małym ogniu. Dodać czekoladę połamaną na kostki, mieszać do połączenia się obu składników. Odstawić do wystygnięcia.
Jajka ubić z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puszystą, białą masę. Stopniowo wlewać wystudzone masło z czekoladą, cały czas miksując.
Partiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, w dalszym ciągu miksując, aby nie powstały grudki.
Na koniec dokładnie wmieszać łyżką zmieloną kaszę gryczaną.
Masę wlać na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20 na 25 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 40 minut – do suchego patyczka.
Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną po upieczeniu pozostawić w lekko uchylonym piekarniku.
|