Czekoladowy sernik z wiśniami i bezą

Czekoladowy sernik z wiśniami był pierwszą myślą, gdy zobaczyliśmy ogrom dojrzałych owoców na drzewach. Musiał jednak ustąpić pierwszeństwa prostym ciastom drożdżowym i upiekliśmy go dopiero teraz, wykorzystując wiśnie z ostatnich zbiorów. Ponieważ z pieczenia jagodzianek z kruszonką zostały nam białka, pierwotne plany na sernik wzbogaciliśmy o bezowy kopiec, ale nie jest on niezbędny. Czekoladowy sernik z wiśniami i bezą stał się numerem jeden wśród dotychczasowych wypieków tego lata i nawet Ed, który nie lubi serników, jedząc go, wydawał pomruki zadowolenia. 🙂
Czekoladowy sernik z wiśniami i bezą – składniki
Owoce:
- 400 g wiśni
Czekoladowe ciasto:
- 250 g masła
- 450 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 200 g cukru
- 2 łyżki kakao
Masa sernikowa:
- 1 kg białego sera z wiaderka (lub trzykrotnie zmielonego) w temperaturze pokojowej
- 5 jajek w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowanie budyniu wanilinowego lub śmietankowego
- 100 ml śmietany kremówki w temperaturze pokojowej
Beza:
- 4 białka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
Owoce:
Wiśnie umyć, przebrać, wydrylować. Przełożyć na sitko, pozostawić do odkapania.
Czekoladowe ciasto:
Do miski przesiać mąkę wraz z kakao, dodać cukier, żółtka oraz pokrojone masło. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części – 1/3 i 2/3. Obie zawinąć w folię spożywczą, większą schować na 30 minut do lodówki, mniejszą do zamrażarki.
Ciastem czekoladowym z lodówki wykleić dno i boki formy do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (góra-dół), piec 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Masa sernikowa:
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę.
Dodawać po łyżce biały ser, miksując, aby składniki dobrze się połączyły.
Wsypać budyń, wlać kremówkę, ponownie zmiksować.
Beza:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując, wsypywać po łyżce cukru pudru, na koniec wmiksować mąkę ziemniaczaną.
Wykonanie
Na podpieczone i przestudzone czekoladowe ciasto wlać masę sernikową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół), piec 20 minut.
Po tym czasie na wierzchu masy sernikowej rozłożyć wiśnie, przykryć je masą z białek oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Ponownie wstawić do piekarnika, piec 50-60 minut. Pod koniec czasu sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy sernik jest upieczony.
Czekoladowy sernik z wiśniami i bezą po upieczeniu pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do przestygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Podobne przepisy
