Dżem jabłkowo-jeżynowy

Wybraliśmy się na papierówki i przy okazji zebraliśmy dużą miseczkę jeżyn. Szybko postanowiliśmy, że obu owoców użyjemy do zrobienia dżemu jabłkowo-jeżynowego. Podobnie jak w przypadku konfitury wiśniowej, zrezygnowaliśmy z użycia produktów żelujących i gotowaliśmy domowy dżem przez dwa dni. Jabłkowo-jeżynowy dżem jest jak za dawnych czasów, naturalnie gęsty, aromatyczny i apetycznie owocowy. Wręcz kusi, aby zanurzyć w nim łyżeczkę i zrobić sobie słodką bułeczkę. 🙂
Dżem jabłkowo-jeżynowy – składniki
- 2,5 kg jabłek
- 1 kg jeżyn
- 1 kg cukru
|
Wykonanie
Jeżyny opłukać, osuszyć, zasypać cukrem.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Włożyć je do wysokiego garnka z grubym dnem i postawić na małym ogniu. Gotować, aż jabłka zaczną się rozpadać, dość często mieszać, aby nie przywarły do dna. Proces ten może potrwać nawet godzinę, jeżeli użyjemy twardych owoców.
Gdy jabłka będą rozgotowane, wsypać jeżyny z cukrem, dokładnie wymieszać. Trzymając garnek na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut, co jakiś czas przemieszać owoce. Po tym czasie odstawić dżem do przestudzenia (najlepiej na całą noc).
Następnego dnia wstawić garnek na mały ogień, gotować do czasu, kiedy owocowa masa stanie się gęsta, a kropla opuszczona na talerz stężeje.
Gorący dżem jabłkowo-jeżynowy przelać do umytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i postawić na zakrętce. Gdy dżem ostygnie, przenieść go w chłodne miejsce.
|
Podobne przepisy
