Czekoladowe ciasteczka

M&B
Czekoladowe ciasteczka

Czekoladowe ciasteczka robiliśmy w ostatnich dwóch miesiącach już kilka razy. Do tej pory nie mieliśmy ochoty robić im zdjęć, bo ich brak był pretekstem do upieczenia kolejnej partii ciasteczek czekoladowych. 🙂 Przepis już dawno poszedł w świat i zbiera same pozytywne oceny, najwyższy więc czas opublikować go na naszym blogu. Tym bardziej, że świeżo upieczone czekoladowe ciasteczka mogą być zachętą do odwiedzenia domu przez Mikołaja. 😉

Czekoladowe ciasteczka – składniki

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki chlebowej (typ 750)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko (wielkości M)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100 g czekoladowych kropelek lub posiekanej czekolady






Wykonanie

W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę chlebową, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, rozdrabniać je między palcami. Wbić jajko, wsypać połowę czekoladowych kropelek oraz wlać mleko, wyrobić ciasto.

Z czekoladowego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę rozpłaszczać dłonią, formując okrągły kształt. W tak przygotowane ciasteczka powkładać resztę czekoladowych kropelek.

Czekoladowe ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 15 minut. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.






Czekoladowe ciasteczka

Czekoladowe ciasteczka

Czekoladowe ciasteczka

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Czekoladowe ciasteczka
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis