Czekoladowe ciasteczka
Czekoladowe ciasteczka robiliśmy w ostatnich dwóch miesiącach już kilka razy. Do tej pory nie mieliśmy ochoty robić im zdjęć, bo ich brak był pretekstem do upieczenia kolejnej partii ciasteczek czekoladowych. 🙂 Przepis już dawno poszedł w świat i zbiera same pozytywne oceny, najwyższy więc czas opublikować go na naszym blogu. Tym bardziej, że świeżo upieczone czekoladowe ciasteczka mogą być zachętą do odwiedzenia domu przez Mikołaja. 😉
Czekoladowe ciasteczka – składniki
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki chlebowej (typ 750)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 4 czubate łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko (wielkości M)
- 1/4 szklanki mleka
- 100 g czekoladowych kropelek lub posiekanej czekolady
Wykonanie
W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę chlebową, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, rozdrabniać je między palcami. Wbić jajko, wsypać połowę czekoladowych kropelek oraz wlać mleko, wyrobić ciasto.
Z czekoladowego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę rozpłaszczać dłonią, formując okrągły kształt. W tak przygotowane ciasteczka powkładać resztę czekoladowych kropelek.
Czekoladowe ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 15 minut. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.