Miodownik

Miodownik, u mnie w domu znany jako kaszak, a w innych domostwach nazywane Stefanka, to ciasto typowo świąteczne pieczone najczęściej na Boże Narodzenie lub Nowy Rok. Ponieważ ciasto to można przygotować kilka dni wcześniej, nas dzieci, kusiło ono na długo przed Wigilią i naprawdę musieliśmy wysilać swoją wolę, aby nie ukroić dla siebie choć kawałeczka. Niezależnie od tego, czy miodownik robiony był z kaszą manną, czy też z grysikiem, zawsze pięknie wyglądał i doskonale smakował.
Miodownik – składniki
Ciasto miodowe:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 125 g margaryny
- 2 jajka wielkości L
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
Masa grysikowa:
- 1/2 l mleka
- 4 łyżki grysiku (lub kaszy manny)
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
Polewa:
- 125 g margaryny
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 1 słoiczek kwaśnego dżemu (wiśniowego, śliwkowego)
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie
Ciasto miodowe:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojoną margarynę, posiekać ją nożem. Dodać cukier, miód, jajka oraz sodę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części, po czym każdą rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt ok. 25/30 cm. Piec je na dużej blasze z piekarnika w temperaturze 170oC (z termoobiegiem) przez ok. 12 minut. Wystudzić.
Masa grysikowa:
Do garnka wlać mleko i je zagotować, wsypać grysik (lub kaszę mannę), gotować na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Na jej powierzchni położyć folię spożywczą, odstawić do wystygnięcia.
Gdy grysik będzie zimny, ubić margarynę z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce zimnego grysiku, każdą porcję dokładnie wmiksować.
Polewa:
Do garnka włożyć margarynę, dodać kakao, miód i mleko. Podgrzewać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż składniki się połączą.
Wykonanie
Na pierwszym placku rozsmarować połowę dżemu, a na nim 1/3 masy grysikowej. Przykryć drugim plackiem, który posmarować tylko masą z grysiku, na nią położyć trzeci placek i na nim rozprowadzić resztę dżemu oraz masy grysikowej. Przykryć ostatnim miodowym ciastem, wylać czekoladową polewę i rozsypać pokruszone orzechy włoskie.
Podobne przepisy

1 Komentarze
Ola
23 grudnia 2020 at 08:25
jest pyszny, miękki i bardzo miodowy