Pavlova z truskawkami

W Pavlovej zakochałam się kilka lat temu, kiedy byłam w Anglii. Po uroczystej kolacji podała nam ją na deser Teściowa mojej Siostry. Opowiadałam o niej Mojemu Bartkowi z zachwytem i na tyle sugestywnie, że po moim powrocie z dziesięciodniowego wyjazdu na stole czekała bezowa Pavlova z truskawkami. Radość z jej widoku była porównywalna do tej na widok Mojego Mężczyzny. 😉
Pavlova z truskawkami – składniki
- 6 białek
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 szczypta soli
- 500 ml śmietany kremówki 30%, dobrze schłodzonej
- 300 g świeżych truskawek
|
Wykonanie
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodawać po łyżce cukru pudru, każdą porcję dokładnie wmieszać w białka. Masa powinna być bardzo gęsta, sztywna i lśniąca. Na koniec dodać po łyżeczce mąki ziemniaczanej oraz białego octu winnego, ubijać minutę, aby piana się ustabilizowała.
Na papier do pieczenia ułożony na blasze wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek, uformować z niej koło, wyrównać jego boki, unosząc je jednocześnie lekko do góry.
Bezę wstawić do nagrzanego do 100oC piekarnika, suszyć 2-3 godziny. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wyłożyć tuż przed podaniem na wystudzoną bezę. Pavlovą udekorować świeżymi truskawkami.
|
Podobne przepisy
