Pavlova z truskawkami

M&B
Pavlova z truskawkami

W Pavlovej zakochałam się kilka lat temu, kiedy byłam w Anglii. Po uroczystej kolacji podała nam ją na deser Teściowa mojej Siostry. Opowiadałam o niej Mojemu Bartkowi z zachwytem i na tyle sugestywnie, że po moim powrocie z dziesięciodniowego wyjazdu na stole czekała bezowa Pavlova z truskawkami. Radość z jej widoku była porównywalna do tej na widok Mojego Mężczyzny. 😉

Pavlova z truskawkami – składniki




Wykonanie

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodawać po łyżce cukru pudru, każdą porcję dokładnie wmieszać w białka. Masa powinna być bardzo gęsta, sztywna i lśniąca. Na koniec dodać po łyżeczce mąki ziemniaczanej oraz białego octu winnego, ubijać minutę, aby piana się ustabilizowała.

Na papier do pieczenia ułożony na blasze wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek, uformować z niej koło, wyrównać jego boki, unosząc je jednocześnie lekko do góry.

Bezę wstawić do nagrzanego do 100oC piekarnika, suszyć 2-3 godziny. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wyłożyć tuż przed podaniem na wystudzoną bezę. Pavlovą udekorować świeżymi truskawkami.




Pavlova z truskawkami

Pavlova z truskawkami

Pavlova z truskawkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pavlova z truskawkami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis