Kokosanki w czekoladzie
Rodzinny przepis na kokosanki w czekoladzie przesłała nam Mama, gdyż chcieliśmy upiec ulubione ciasto Siostry Ani na Jej przyjazd. W domu zawsze robiła je Mama, teraz po raz pierwszy wykonałam je samodzielnie, angażując do drobnych prac Mojego Bartka. Nasza współpraca, jak zwykle, przyniosła smakowity efekt i czekoladowo-kokosowe kosteczki smakowały jak zawsze wybornie. Stos kokosanek w czekoladzie zniknął bardzo szybko i pozostały po nim jedynie okruszki i wiórki kokosowe. 🙂
Kokosanki w czekoladzie – składniki
Ciasto:
- 6 jajek
- 1/3 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 1 kostka margaryny
- 8 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 8 łyżek mleka
Dodatkowo:
- 100 g wiórek kokosowych
Przygotowanie
Ciasto:
Margarynę roztopić i przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać margarynę i wszystko dokładnie wymieszać.
Prostokątną formę (25/35cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika, piec ok. 30-35 minut. Wyjąć, zostawić do przestygnięcia.
Polewa:
Do garnka włożyć margarynę, wlać mleko, wsypać cukier i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia się i połączenia się składników – nie gotować. Przestudzić.
Wykonanie
Ciasto pokroić na kostkę.
Na talerz wysypać wiórki kokosowe. Kawałki ciasta obtoczyć w masie czekoladowej, następnie w wiórkach kokosowych. Kokosanki w czekoladzie pozostawić do zastygnięcia masy.
4 Komentarze
Jolka
7 kwietnia 2023 at 23:08
Nie polecam tego przepisu. Wychodzi istny zakalec…
Coś jest nie tak z tym przepisem.
M&B
6 stycznia 2022 at 14:04
Dziękujemy za komentarz. Przepis w moim domu używany jest od wielu, wielu lat. Rzeczywiście pamiętam, że czasami ciasto wypiekało się „z górką”, ale dla nas to była zaleta, bo kilka kokosanek było wyższych. 🙂 Patrząc po 6 latach na ten przepis, przyznajemy rację, że ilość cukru może być dla wielu zbyt duża – sami na przestrzeni kilku lat prowadzenia bloga używamy coraz mniej cukru.
Twój komentarz jest dla nas okazją do powrotu do tego przepisu i zrobienia kokosanek z mniejszą ilością cukru. 🙂
Życzymy wszystkiego dobrego i smacznego w 2022 roku. Marta i Bartek
edit: Kokosanki upiekliśmy ponownie i zmniejszyliśmy ilość cukru do 1 szklanki.
doron
5 stycznia 2022 at 19:45
Niestety przepis mi nie podszedł , choć ciasto wydawało się fajne, gdyż nie kruszyło się jak typowe z białego biszkoptu , pomimo to ciasto wyrosło górami, chodź mam bardzo dobry piekarnik, za duza proporcja produktów zużytych na polewę, którą później musiałam wyrzucić. I zbyt dużo cukru ogólnie do ciasta.pozdr.
Kasia
4 września 2021 at 22:28
Sprawdziłam ten przepis. Kokosanki wyszły pyszne, miękkie i bardzo czekoladowe. 🙂 Polecam.