Kokosanki w czekoladzie

M&B
Kokosanki w czekoladzie

Rodzinny przepis na kokosanki w czekoladzie przesłała nam Mama, gdyż chcieliśmy upiec ulubione ciasto Siostry Ani na Jej przyjazd. W domu zawsze robiła je Mama, teraz po raz pierwszy wykonałam je samodzielnie, angażując do drobnych prac Mojego Bartka. Nasza współpraca, jak zwykle, przyniosła smakowity efekt i czekoladowo-kokosowe kosteczki smakowały jak zawsze wybornie. Stos kokosanek w czekoladzie zniknął bardzo szybko i pozostały po nim jedynie okruszki i wiórki kokosowe. 🙂

Kokosanki w czekoladzie – składniki

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 1 kostka margaryny
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 8 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • 100 g wiórek kokosowych






Przygotowanie

Ciasto:

Margarynę roztopić i przestudzić.

Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać margarynę i wszystko dokładnie wymieszać.

Prostokątną formę (25/35cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika, piec ok. 30-35 minut. Wyjąć, zostawić do przestygnięcia.

Polewa:

Do garnka włożyć margarynę, wlać mleko, wsypać cukier i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia się i połączenia się składników – nie gotować. Przestudzić.

Wykonanie

Ciasto pokroić na kostkę.

Na talerz wysypać wiórki kokosowe. Kawałki ciasta obtoczyć w masie czekoladowej, następnie w wiórkach kokosowych. Kokosanki w czekoladzie pozostawić do zastygnięcia masy.






Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kokosanki w czekoladzie
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
3.51star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

4 Komentarze

  • Jolka

    7 kwietnia 2023 at 23:08

    Nie polecam tego przepisu. Wychodzi istny zakalec…
    Coś jest nie tak z tym przepisem.

  • M&B

    6 stycznia 2022 at 14:04

    Dziękujemy za komentarz. Przepis w moim domu używany jest od wielu, wielu lat. Rzeczywiście pamiętam, że czasami ciasto wypiekało się „z górką”, ale dla nas to była zaleta, bo kilka kokosanek było wyższych. 🙂 Patrząc po 6 latach na ten przepis, przyznajemy rację, że ilość cukru może być dla wielu zbyt duża – sami na przestrzeni kilku lat prowadzenia bloga używamy coraz mniej cukru.
    Twój komentarz jest dla nas okazją do powrotu do tego przepisu i zrobienia kokosanek z mniejszą ilością cukru. 🙂
    Życzymy wszystkiego dobrego i smacznego w 2022 roku. Marta i Bartek

    edit: Kokosanki upiekliśmy ponownie i zmniejszyliśmy ilość cukru do 1 szklanki.

  • doron

    5 stycznia 2022 at 19:45

    Niestety przepis mi nie podszedł , choć ciasto wydawało się fajne, gdyż nie kruszyło się jak typowe z białego biszkoptu , pomimo to ciasto wyrosło górami, chodź mam bardzo dobry piekarnik, za duza proporcja produktów zużytych na polewę, którą później musiałam wyrzucić. I zbyt dużo cukru ogólnie do ciasta.pozdr.

  • Kasia

    4 września 2021 at 22:28

    Sprawdziłam ten przepis. Kokosanki wyszły pyszne, miękkie i bardzo czekoladowe. 🙂 Polecam.

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis