Sernik z mascarpone

Przepis na sernik z mascarpone publikujemy w gorącym, komunijnym okresie, gdyż wydaje się nam, że będzie on odpowiednim deserem na przyjęcie komunijne. Sernik z serkiem mascarpone jest bardzo łatwy do przygotowania, pięknie wyrasta, a po upieczeniu i wystygnięciu ma równą powierzchnię. Jego delikatny śmietankowy smak przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym. O tej porze roku idealnie pasują do niego sezonowe owoce, np. słodkie truskawki.
Składniki na sernik z mascarpone
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 500 g mascarpone
- 6 jajek wielkości M
- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
- 3/4 szklanki cukru
Kruche ciasto na spód:
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 25 g mielonych migdałów
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie
Kruche ciasto na spód:
Na blat wysypać mąkę, mielone migdały oraz cukier, dodać pokrojone zimne masło, posiekać dużym nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtko oraz wodę, krótko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, założyć obręcz. Zimnym kruchym ciastem równomiernie wylepić dno, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 15 minut.
Ciasto wyjąć, odstawić do wystygnięcia.
Masa serowa:
Do misy robota kuchennego przełożyć biały ser, mascarpone, wbić jajka, wlać kremówkę, wsypać cukier oraz budynie. Krótko zmiksować na najniższych obrotach, do wymieszania i połączenia się składników.
Wykonanie
Masę serową wylać na upieczony wcześniej spód, lekko poruszyć tortownicą, aby wyrównać powierzchnię sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC (z termoobiegiem), piec 90 minut – w trakcie pieczenia nie należy otwierać drzwiczek. Po upieczeniu sernik z mascarpone pozostawić w zamkniętym piekarniku na 30 minut, po czym lekko uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Sernik z mascarpone przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami lub innym sezonowymi owocami.
Podobne przepisy





