Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Sernik z mascarpone

Print Friendly, PDF & Email

sernik z mascarpone

Przepis na sernik z mascarpone publikujemy w gorącym, komunijnym okresie, gdyż wydaje się nam, że będzie on odpowiednim deserem na przyjęcie komunijne. Sernik z serkiem mascarpone jest bardzo łatwy do przygotowania, pięknie wyrasta, a po upieczeniu i wystygnięciu ma równą powierzchnię. Jego delikatny śmietankowy smak przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym. O tej porze roku idealnie pasują do niego sezonowe owoce, np. słodkie truskawki.

Składniki na sernik z mascarpone

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 500 g mascarpone
  • 6 jajek wielkości M
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
  • 3/4 szklanki cukru

Kruche ciasto na spód:

  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 25 g mielonych migdałów
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody




Przygotowanie

Kruche ciasto na spód:

Na blat wysypać mąkę, mielone migdały oraz cukier, dodać pokrojone zimne masło, posiekać dużym nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtko oraz wodę, krótko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, założyć obręcz. Zimnym kruchym ciastem równomiernie wylepić dno, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 15 minut.

Ciasto wyjąć, odstawić do wystygnięcia.

Masa serowa:

Do misy robota kuchennego przełożyć biały ser, mascarpone, wbić jajka, wlać kremówkę, wsypać cukier oraz budynie. Krótko zmiksować na najniższych obrotach, do wymieszania i połączenia się składników.

Wykonanie

Masę serową wylać na upieczony wcześniej spód, lekko poruszyć tortownicą, aby wyrównać powierzchnię sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC (z termoobiegiem), piec 90 minut – w trakcie pieczenia nie należy otwierać drzwiczek. Po upieczeniu sernik z mascarpone pozostawić w zamkniętym piekarniku na 30 minut, po czym lekko uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Sernik z mascarpone przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami lub innym sezonowymi owocami.




sernik z mascarpone

sernik z mascarpone

sernik z mascarpone

sernik z mascarpone

sernik z mascarpone

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Sernik z mascarpone
Opublikowana
Średnia ocen
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *