Puree pietruszkowe

Chcąc nieco odmienić tradycyjny obiad, zamiast ziemniaków, przygotowaliśmy puree pietruszkowe. Bardzo proste w wykonaniu, a do tego o wiele szybsze niż zrobione z ziemniaków, bo pietruszka nie potrzebowała długiego gotowania. Smakowała nam ta zmiana na naszych talerzach, gładkie, delikatne i kremowe puree z pietruszki warte jest ponownego przygotowania i podania do lekkiego obiadu, np. łososia lub kurczaka.
Składniki na puree pietruszkowe
- 500 g korzenia pietruszki
- 500 ml mleka
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 ziarenko jałowca
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 30 g masła
- sól do smaku
|
Wykonanie
Pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Wlać mleko, dodać liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Gotować do miękkości warzyw – około 7-10 minut.
Po ugotowaniu wyłowić pietruszkę, przełożyć ją do naczynia, zblendować. Wmieszać masło, doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołową.
Puree pietruszkowe podawać jako zamiennik tradycyjnego puree z ziemniaków.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
28 lutego 2021 at 20:28
Bardzo dobry pomysł z mascarpone, na pewno wypróbujemy. Pozdrawiamy. M&B
lucyna
28 lutego 2021 at 13:41
Proponuję do puree z korzenia pietruszki dodać w czasie blendowania serek mascarpone i jednak odrobinę wywaru w którym była gotowana pietruszka też pozostawić i dodać aby konsystencja była bardziej kremowa a nie sucha.