Puree pietruszkowe

M&B
Puree pietruszkowe

Chcąc nieco odmienić tradycyjny obiad, zamiast ziemniaków, przygotowaliśmy puree pietruszkowe. Bardzo proste w wykonaniu, a do tego o wiele szybsze niż zrobione z ziemniaków, bo pietruszka nie potrzebowała długiego gotowania. Smakowała nam ta zmiana na naszych talerzach, gładkie, delikatne i kremowe puree z pietruszki warte jest ponownego przygotowania i podania do lekkiego obiadu, np. łososia lub kurczaka.

Składniki na puree pietruszkowe

  • 500 g korzenia pietruszki
  • 500 ml mleka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 ziarenko jałowca
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 30 g masła
  • sól do smaku




Wykonanie

Pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Wlać mleko, dodać liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Gotować do miękkości warzyw – około 7-10 minut.

Po ugotowaniu wyłowić pietruszkę, przełożyć ją do naczynia, zblendować. Wmieszać masło, doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołową.

Puree pietruszkowe podawać jako zamiennik tradycyjnego puree z ziemniaków.




Puree pietruszkowe

Puree pietruszkowe

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Puree pietruszkowe
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    28 lutego 2021 at 20:28

    Bardzo dobry pomysł z mascarpone, na pewno wypróbujemy. Pozdrawiamy. M&B

  • lucyna

    28 lutego 2021 at 13:41

    Proponuję do puree z korzenia pietruszki dodać w czasie blendowania serek mascarpone i jednak odrobinę wywaru w którym była gotowana pietruszka też pozostawić i dodać aby konsystencja była bardziej kremowa a nie sucha.

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis