Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Tagliatelle z krewetkami i szparagami

Print Friendly, PDF & Email

tagliatelle z krewetkami i szparagami

Tagliatelle z krewetkami i szparagami to proste i szybkie danie, które przypadnie go gustu wielbicielom szparagów. Mając czas, sami zrobiliśmy makaron według naszego przepisu, ale nie jest to wyznacznikiem sukcesu tego dania i równie dobrze można wykorzystać ten ze sklepu. Zajęło nam to trochę niedzielnego przedpołudnia, na szczęście dalsza praca nad obiadem przebiegała bardzo szybko i sprawnie. W efekcie cieszyliśmy się smacznym sezonowym obiadem z dodatkiem lubianych przez nas krewetek.

Składniki na tagliatelle z krewetkami i szparagami

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 200 g mrożonych krewetek vannamei
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm ostrej czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • makaron tagliatelle

Dodatkowo:

  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka octu 10%
  • 1 łyżeczka masła




Wykonanie

Grubsze zielone szparagi obrać, ze wszystkich odciąć i wyrzucić twarde końcówki, opłukać. Szparagi podzielić na dwie części, odcinając od nich główki.

Do dużego garnka wlać 2 litry wody, dodać cukier, sól, ocet oraz masło. Zagotować, wrzucić dłuższe kawałki zielonych szparagów, gotować 5 minut. Po tym czasie dorzucić główki, gotować jeszcze 4 minuty. Szparagi wyjąć z wody, odsączyć. Gdy przestygną, dłuższe części pokroić na centymetrowe kawałki.

Makaron tagliatelle ugotować al dente według czasu podanego na opakowaniu, odlać pół szklanki wody z gotowania, a makaron odcedzić.

Czosnek obrać, drobno posiekać.

Pietruszkę opłukać, posiekać.

Ostrą czerwoną paprykę bardzo drobno posiekać.

Mrożone krewetki opłukać pod ciepłą bieżącą wodą.

Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić czosnek i czerwoną paprykę chili, chwilę podsmażać. Dodać krewetki, smażyć do momentu, aż zrobią się różowe, następnie dorzucić szparagi. Całość wymieszać z wodą z makaronu, posiekaną pietruszką oraz ugotowanym makaronem.

Tagliatelle z krewetkami i szparagami podawać od razu po przygotowaniu.




tagliatelle z krewetkami i szparagami

tagliatelle z krewetkami i szparagami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Tagliatelle z krewetkami i szparagami
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *