Tagliatelle z krewetkami i szparagami

Tagliatelle z krewetkami i szparagami to proste i szybkie danie, które przypadnie go gustu wielbicielom szparagów. Mając czas, sami zrobiliśmy makaron według naszego przepisu, ale nie jest to wyznacznikiem sukcesu tego dania i równie dobrze można wykorzystać ten ze sklepu. Zajęło nam to trochę niedzielnego przedpołudnia, na szczęście dalsza praca nad obiadem przebiegała bardzo szybko i sprawnie. W efekcie cieszyliśmy się smacznym sezonowym obiadem z dodatkiem lubianych przez nas krewetek.
Składniki na tagliatelle z krewetkami i szparagami
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 200 g mrożonych krewetek vannamei
- 2-3 gałązki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm ostrej czerwonej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- makaron tagliatelle
Dodatkowo:
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka octu 10%
- 1 łyżeczka masła
|
Wykonanie
Grubsze zielone szparagi obrać, ze wszystkich odciąć i wyrzucić twarde końcówki, opłukać. Szparagi podzielić na dwie części, odcinając od nich główki.
Do dużego garnka wlać 2 litry wody, dodać cukier, sól, ocet oraz masło. Zagotować, wrzucić dłuższe kawałki zielonych szparagów, gotować 5 minut. Po tym czasie dorzucić główki, gotować jeszcze 4 minuty. Szparagi wyjąć z wody, odsączyć. Gdy przestygną, dłuższe części pokroić na centymetrowe kawałki.
Makaron tagliatelle ugotować al dente według czasu podanego na opakowaniu, odlać pół szklanki wody z gotowania, a makaron odcedzić.
Czosnek obrać, drobno posiekać.
Pietruszkę opłukać, posiekać.
Ostrą czerwoną paprykę bardzo drobno posiekać.
Mrożone krewetki opłukać pod ciepłą bieżącą wodą.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić czosnek i czerwoną paprykę chili, chwilę podsmażać. Dodać krewetki, smażyć do momentu, aż zrobią się różowe, następnie dorzucić szparagi. Całość wymieszać z wodą z makaronu, posiekaną pietruszką oraz ugotowanym makaronem.
Tagliatelle z krewetkami i szparagami podawać od razu po przygotowaniu.
|
Podobne przepisy
