Serowe knedle z truskawkami
Serowe knedle z truskawkami są bogatsze w smaku niż tradycyjne knedle ziemniaczane, w miękkim i delikatnym cieście z dodatkiem twarogu zamknięta jest słodka i soczysta truskawka. Przepis jest bardzo łatwy, a w efekcie otrzymujemy knedle domowej roboty, które podane z posypką z bułki tartej lub śmietaną posmakują każdemu.
Serowe knedle z truskawkami – składniki
- 500 g ziemniaków
- 250 g białego sera
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 400 g truskawek
- cukier do obtaczania truskawek
|
Wykonanie
Truskawki umyć, usunąć szypułki, osuszyć.
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Utłuc lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Gdy są jeszcze ciepłe, dodać pokruszony biały ser, masło, mąki, jajko oraz sól. Zagnieść ciasto, podzielić je na 3-4 części. Z pierwszej uformować wałek, odkrawać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć je dłonią, położyć truskawkę obtoczoną w cukrze, zlepić brzegi formując kulę. Knedle odkładać na blat oprószony mąką. To samo zrobić z pozostałymi częściami ciasta.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami serowe knedle z truskawkami. Delikatnie przemieszać, aby ciasto nie przywarło do dna. Gotować przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz.
Serowe knedle z truskawkami podawać zaraz po wyjęciu. Można dodać posypkę z bułki tartej czy też polać je kwaśną lub słodką śmietaną.
|