Pasztet z królika

M&B
Pasztet z królika

Pasztet z królika to jedno ze wspomnień mojego dzieciństwa, gdyż był on często robiony przez Babcię na święta i stanowił swego rodzaju rarytas na talerzach gości. Dodatkiem do niego była domowa ćwikła z tartego chrzanu, którego zapach i olejki unosiły się w całej kuchni drażniąc oczy wszystkich w niej przebywających. Do świąt jeszcze daleko, ale skoro mięso królika pojawiło się w sklepie, postanowiłam zaprezentować Bartkowi kolejne smaki mojego dzieciństwa. Pasztet z królika wyszedł pyszny i zyskał w Jego oczach uznanie, a oboje zgodnie stwierdziliśmy, że był on najlepszy spośród do tej pory przez nas upieczonych pasztetów. 😉

Pasztet z królika – składniki

  • 1 królik
  • 750 g podgardla
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 3 średnie cebule
  • 3 bułki kajzerki
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca
  • 10 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 łyżki majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • smalec do smażenia




Wykonanie

Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić na kawałki.

Królika i podgardle umyć, podzielić na części. Włożyć do dużego naczynia, zalać zimną wodą, dodać kawałki warzyw oraz liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i pieprz. Postawić na ogień, gotować do miękkości mięsa (ok. 60-80 minut). Ugotowane mięso oraz warzywa wyjąć i przestudzić.

W osobnym naczyniu zagotować wodę, dodać do niej wątróbkę, obgotować ją przez 5 minut. Odcedzi, pozostawić do ostygnięcia.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu. Bułki kajzerki zalać letnim mlekiem i zostawić do jego wchłonięcia.

Gdy mięso będzie już zimne, zmielić je dwukrotnie wraz z cebulą, wątróbką i odciśniętymi bułkami w maszynce do mielenia mięsa.

Do mięsnej masy wbić jajka, dodać przyprawy (gałkę muszkatołową, imbir, majeranek roztarty w dłoniach), dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dwie keksówki (10/30cm) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą (dno i boki). Przełożyć do nich mięso na pasztet, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec z termoobiegiem 60-70 minut, po czym piekarnik wyłączyć, a pasztet studzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy pasztet z królika będzie już zimny, nożem odciąć brzegi i wyjąć go z formy.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pasztet z królika
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • Programista w kuchni

    16 lipca 2017 at 07:11

    Trochę zapomniane w dzisiejszych czasach mięso z królika, a jest tak rewelacyjne 🙂 Świetny przepis!

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis