Pavlova z owocami w korzennym syropie

Tworząc Pavlovą z owocami w korzennym syropie, inspirowaliśmy się przepisem Kudłatych Kucharzy. Od razu przypadł nam on do gustu, bo Pavlova należy do naszych ulubionych deserów, a owoce gotowane w aromatycznym syropie są ciekawym pomysłem na jesienno-zimowe dni. Słodycz cynamonowej bezy, kruchej na zewnątrz i puszystej w środku, doskonale komponowała się z kwaskowatością jędrnych śliwek oraz pikantnym smakiem owocowego sosu. Polecamy wypróbować tę pyszną, aromatyczną wersję Pavlovej.
Pavlova z owocami w korzennym syropie – składniki
Pavlova:
- 6 białek
- 300 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 szczypta soli
Owoce w korzennym syropie:
- 6-8 śliwek
- 2 gruszki
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 75 g brązowego cukru
- 1 pomarańcza (sok i skórka)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 2 goździki (rozgniecione)
- 2 ziarenka ziela angielskiego (rozgniecione)
Bita śmietana:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
|
Przygotowanie
Pavlova:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypywać cukier puder, w dalszym ciągu ubijając. Gdy piana będzie lśniąca i gęsta, wmiksować ocet, skrobię ziemniaczaną i cynamon.
Na dużej blasze położyć papier do pieczenia. Narysować okrąg wielkości dużego talerza, wewnątrz wyłożyć masę, formując gniazdo z wyższymi brzegami i niższym środkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100oC (z termoobiegiem), suszyć 2,5-3 godziny. Bezę na Pavlovą wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.
Owoce w korzennym syropie:
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ósemki.
Gruszki umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki.
Pomarańczę sparzyć, wyszorować, wycisnąć sok, skórkę zachować.
Do garnka wlać wino i sok z pomarańczy, wsypać cukier i przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż płyn się zredukuje i zagęści. Do sosu zetrzeć skórkę z pomarańczy, włożyć śliwki, trzymać na ogniu przez kilka minut, wyjąć i włożyć gruszki, chwilę je pogotować i przełożyć do śliwek. Owoce i sos odstawić do wystygnięcia.
Bita śmietana:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i cynamon.
Wykonanie
Cynamonową bezę przełożyć na paterę lub płaski talerz, wyłożyć na nią bitą śmietanę, następnie rozłożyć owoce i polać sosem.
Pavlovą z owocami w korzennym syropie można podawać od razu lub po schłodzeniu.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Jaglusia
14 stycznia 2017 at 21:49
Pięknie się prezentuje. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/