Cytrynowe oponki serowe

M&B
Cytrynowe oponki serowe

Korzystając z wolnego weekendu, usmażyliśmy cytrynowe oponki serowe, używając tym razem do ich zrobienia sera z wiaderka. W Tłusty Czwartek nie mieliśmy czasu na pieczenie pączków, ale za to na Ostatki jesteśmy dobrze przygotowani. 🙂 Tradycyjne oponki z sera w wiaderku wzbogaciliśmy o wyraźną cytrynową nutę, którą dodatkowo wzmocniliśmy cytrynowym lukrem. We wtorkowe popołudnie zrobimy sobie kawę i z przyjemnością zjemy do niej nasze domowe ostatkowe słodkości. 🙂

Cytrynowe oponki serowe – składniki

  • 400 g białego sera z wiaderka
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 3 jajka wielkości L
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 10 kropli aromatu cytrynowego
  • 1 łyżka octu 10%
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 kg smalcu lub 1 l oleju do smażenia




Wykonanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na stolnicę przesiać mąkę wraz sodą, wsypać cukier, skórkę startą z cytryny i szczyptę soli, przemieszać. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, rozgnieść je między palcami, mieszając je z sypkimi składnikami. Na środku zrobić wgłębienie, włożyć w nie biały ser, wlać jajka, ocet i aromat cytrynowy, całość wyrobić na jednolite ciasto.

Oderwać część ciasta, rozwałkować je na grubość 0,5-1 cm, szklanką wykrawać krążki, po czym na środku każdego z nich kieliszkiem wycinać dziurki. Kolejne partie oponek najlepiej przygotowywać w trakcie smażenia poprzednich.

W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz do temperatury 175-180oC. Wrzucić pierwszą partię oponek, smażyć po kilka minut z obu stron do zrumienienia się, utrzymując temperaturę ok. 170oC.

Usmażone cytrynowe oponki serowe wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem lub lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru.




Cytrynowe oponki serowe

Cytrynowe oponki serowe

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Cytrynowe oponki serowe
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

2 Komentarze

  • M&B

    3 marca 2022 at 19:41

    Tak, ser twarogowy będzie dobry. Jeśli chcesz, aby nie były wyczuwane jego grudki, to zmiel go w maszynce lub w blenderze. 🙂

  • Aśka

    3 marca 2022 at 17:54

    Czy ser twarogowy będzie dobry do zrobienia tych oponek?

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis