Cytrynowe oponki serowe

Korzystając z wolnego weekendu, usmażyliśmy cytrynowe oponki serowe, używając tym razem do ich zrobienia sera z wiaderka. W Tłusty Czwartek nie mieliśmy czasu na pieczenie pączków, ale za to na Ostatki jesteśmy dobrze przygotowani. 🙂 Tradycyjne oponki z sera w wiaderku wzbogaciliśmy o wyraźną cytrynową nutę, którą dodatkowo wzmocniliśmy cytrynowym lukrem. We wtorkowe popołudnie zrobimy sobie kawę i z przyjemnością zjemy do niej nasze domowe ostatkowe słodkości. 🙂
Cytrynowe oponki serowe – składniki
- 400 g białego sera z wiaderka
- 500 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 3 jajka wielkości L
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka starta z jednej cytryny
- 10 kropli aromatu cytrynowego
- 1 łyżka octu 10%
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 kg smalcu lub 1 l oleju do smażenia
Wykonanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na stolnicę przesiać mąkę wraz sodą, wsypać cukier, skórkę startą z cytryny i szczyptę soli, przemieszać. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, rozgnieść je między palcami, mieszając je z sypkimi składnikami. Na środku zrobić wgłębienie, włożyć w nie biały ser, wlać jajka, ocet i aromat cytrynowy, całość wyrobić na jednolite ciasto.
Oderwać część ciasta, rozwałkować je na grubość 0,5-1 cm, szklanką wykrawać krążki, po czym na środku każdego z nich kieliszkiem wycinać dziurki. Kolejne partie oponek najlepiej przygotowywać w trakcie smażenia poprzednich.
W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz do temperatury 175-180oC. Wrzucić pierwszą partię oponek, smażyć po kilka minut z obu stron do zrumienienia się, utrzymując temperaturę ok. 170oC.
Usmażone cytrynowe oponki serowe wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem lub lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru.
Podobne przepisy






2 Komentarze
M&B
3 marca 2022 at 19:41
Tak, ser twarogowy będzie dobry. Jeśli chcesz, aby nie były wyczuwane jego grudki, to zmiel go w maszynce lub w blenderze. 🙂
Aśka
3 marca 2022 at 17:54
Czy ser twarogowy będzie dobry do zrobienia tych oponek?