Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa to przepyszny dodatek do deserów lub ciast. Frużelina z owoców to nic innego jak przetwór z owoców, który ma konsystencję kisielu lub tężejącej galaretki. W wykonaniu frużelina z wiśni jest bardzo prosta, a co ważne można ją zrobić także z mrożonych wiśni. W tym wpisie dowiesz się, jak zrobić frużelinę z wiśni na bieżące potrzeby np. do deserów, lodów lub ciasta – zapewniamy, że wzbogaci ich smak. 🙂
Frużelina wiśniowa – składniki
- 500 g wiśni
- 4-5 łyżek cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
|
Wykonanie
Wiśnie umyć, usunąć ogonki, następnie wydrylować. Zasypać je cukrem, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny, aby puściły sok.
Po tym czasie wiśnie postawić na ogniu, wlać sok z połowy cytryny. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować 5 minut.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, wlać do gotujących się wiśni, przemieszać. Gotować jeszcze ok. 2 minuty, aż sok zgęstnieje.
Frużelina wiśniowa jest już gotowa do wykorzystania. Gorącą można polewać np. gofry, a po przestudzeniu desery lodowe lub użyć do przełożenia ciasta.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Magdalena
24 lipca 2020 at 21:14
uwielbiam ją na domowych gofrach!