Frużelina wiśniowa

M&B
Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa to przepyszny dodatek do deserów lub ciast. Frużelina z owoców to nic innego jak przetwór z owoców, który ma konsystencję kisielu lub tężejącej galaretki. W wykonaniu frużelina z wiśni jest bardzo prosta, a co ważne można ją zrobić także z mrożonych wiśni. W tym wpisie dowiesz się, jak zrobić frużelinę z wiśni na bieżące potrzeby np. do deserów, lodów lub ciasta – zapewniamy, że wzbogaci ich smak. 🙂

Frużelina wiśniowa – składniki

  • 500 g wiśni
  • 4-5 łyżek cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej




Wykonanie

Wiśnie umyć, usunąć ogonki, następnie wydrylować. Zasypać je cukrem, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny, aby puściły sok.

Po tym czasie wiśnie postawić na ogniu, wlać sok z połowy cytryny. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować 5 minut.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, wlać do gotujących się wiśni, przemieszać. Gotować jeszcze ok. 2 minuty, aż sok zgęstnieje.

Frużelina wiśniowa jest już gotowa do wykorzystania. Gorącą można polewać np. gofry, a po przestudzeniu desery lodowe lub użyć do przełożenia ciasta.




Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Frużelina wiśniowa
Autor
Opublikowane

1 Komentarze

  • Magdalena

    24 lipca 2020 at 21:14

    uwielbiam ją na domowych gofrach!

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis