Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Frużelina wiśniowa

Print Friendly, PDF & Email

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa to przepyszny dodatek do deserów lub ciast. Frużelina z owoców to nic innego jak przetwór z owoców, który ma konsystencję kisielu lub tężejącej galaretki. W wykonaniu frużelina z wiśni jest bardzo prosta, a co ważne można ją zrobić także z mrożonych wiśni. W tym wpisie dowiesz się, jak zrobić frużelinę z wiśni na bieżące potrzeby np. do deserów, lodów lub ciasta – zapewniamy, że wzbogaci ich smak. 🙂

Frużelina wiśniowa – składniki

  • 500 g wiśni
  • 4-5 łyżek cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej




Wykonanie

Wiśnie umyć, usunąć ogonki, następnie wydrylować. Zasypać je cukrem, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny, aby puściły sok.

Po tym czasie wiśnie postawić na ogniu, wlać sok z połowy cytryny. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować 5 minut.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, wlać do gotujących się wiśni, przemieszać. Gotować jeszcze ok. 2 minuty, aż sok zgęstnieje.

Frużelina wiśniowa jest już gotowa do wykorzystania. Gorącą można polewać np. gofry, a po przestudzeniu desery lodowe lub użyć do przełożenia ciasta.




Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Frużelina wiśniowa
Autor
Opublikowane

1 Komentarz

  1. 24 lipca 2020    

    uwielbiam ją na domowych gofrach!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *