Sałatka z figami i szynką prosciutto
Sałatka z figami i szynką prosciutto to propozycja na prostą i smaczną kolację. Jest połączeniem darów późnego lata i wczesnej jesieni, gdyż użyliśmy malin, które kojarzą się z latem i wakacjami, oraz świeżych fig, które pojawiają się we wrześniu na sklepowych półkach. Smakowitym akcentem jest aromatyczna szynka prosciutto, która idealnie komponuje się z owocowymi dodatkami.
Sałatka z figami i szynką prosciutto – składniki
- 80-100 g szynki prosciutto
- 4 figi
- 50 g żółtego sera w kostce
- 125 g malin
- 1 garść łuskanych orzechów włoskich
- 2 garście roszponki
- 2 garście rukoli
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
Wykonanie
Figi opłukać, odciąć ogonki, pokroić na osiem części.
Ser pokroić w cienkie słupki lub kostkę.
W miseczce wymieszać oliwę, ocet balsamiczny oraz miód.
Na półmisku rozsypać roszponkę oraz rukolę, rozłożyć kawałki szynki prosciutto oraz figi. Posypać orzechami włoskimi i serem, ułożyć maliny. Sałatkę z figami i szynką prosciutto polać przygotowanym wcześniej dressingiem.
2 Komentarze
M&B
7 października 2022 at 21:16
Rzeczywiście, połączenie owoców i warzyw smakuje rewelacyjnie. 🙂
kulinarny blog samanthy
7 października 2022 at 19:30
Ojej uwielbiam takie sałatki, też łączę warzywa z owocami i smak zawsze jest imponujący. Pysznie i pięknie na talerzu. Pozdrawiam serdecznie 🙂