Ketchup ze śliwkami

M&B
Ketchup ze śliwkami

W zeszłym roku po raz pierwszy zrobiliśmy ketchup ze śliwkami i tak przypadł on nam do gustu, że i w tym roku postanowiliśmy go zrobić. I wreszcie podzielić się z Wami przepisem, bo na szczęście spisaliśmy wszystkie składniki i ich ilość. Ponieważ można kupić węgierki i pomidory w korzystnej cenie, zachęcamy Was do zrobienia tego domowego ketchupu ze śliwkami. 🙂

Ketchup ze śliwkami – składniki

  • 2 kg pomidorów
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 4 goździki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 owoce jałowca
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili






Przygotowanie

Cebule obrać, pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, pokroić w plasterki.

Pomidory umyć, wyciąć zdrewniały środek, pokroić na mniejsze kawałki.

Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki.

Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki.

Wykonanie

Do garnka wlać oliwę, wsypać cebulę, zeszklić, podsmażając kilka minut, po czym dodać czosnek. Po trzech minutach smażenia do garnka dodać przyprawy: kolorowy pieprz, gorczycę, cynamon, paprykę chili, imbir, czerwoną paprykę, dorzucić liście laurowe, jałowiec, goździki, ziele angielskie, wsypać cukier trzcinowy. Wymieszać, podsmażać minutę.

Do cebuli z przyprawami dosypać paprykę, pomidory oraz śliwki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 90 minut. Po tym czasie wyjąć liście laurowe, a składniki na ketchup zblendować, następnie przetrzeć przez gęste sito. Masę przelać z powrotem do garnka, postawić na ogniu, gotować bez przykrycia 2-2,5 godziny – do uzyskania preferowanej gęstości ketchupu. Podczas gotowania ketchup od czasu do czasu przemieszać, a pod koniec mieszać dość często, aby nie przywarł do dna garnka. Przy tym należy uważać, gdyż gorąca i gęsta masa będzie pryskać.

Gorący ketchup przelewać do wyparzonych słoiczków i ostrożnie je zamknąć.

Dno dużego garnka wyłożyć bawełnianą ściereczką, włożyć słoiczki z ketchupem, wlać tyle ciepłej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoiczków. Doprowadzić do wrzenia, od tego momentu pasteryzować 20 minut. Słoiki z ketchupem wyjąć i postawić na zakrętce, pozostawić do wystygnięcia.






Ketchup ze śliwkami

Ketchup ze śliwkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ketchup ze śliwkami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis