Kotlety mielone
Kotlety mielone to tradycyjne danie mięsne polskiej kuchni, pojawiające się często na stołach. Są smaczne, sycące i proste w wykonaniu, smakują chyba każdemu, kto ich spróbował. Najlepsze wychodzą z mięsa kupowanego w całości i mielonego samodzielnie w domu lub w sklepie, może to być łopatka, karkówka lub pierś z indyka. Zdecydowanie odradzamy robienia kotletów mielonych z mięsa garmażeryjnego, które jest oddzielane mechanicznie, zawiera skórki, polepszacze, sól i wodę, z takiego składu dobrych kotletów nie będzie. My najczęściej robimy kotlety mielone z mięsa wołowo-wieprzowego, z różnymi ziołowymi dodatkami.
Kotlety mielone – składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- kilka gałązek świeżej pietruszki lub 3 łyżki suszonej
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtaczania kotletów
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Przestudzić.
Pietruszkę opłukać, drobno posiekać.
Mięso mielone przełożyć do miski, rozdrobnić palcami. Dodać całe jajko, pietruszkę, bułkę tartą oraz zimną cebulę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrabiać, ugniatając mięso rękoma. Doprawienie kotletów mielonych warto sprawdzić podczas wyrabiania mielonych.
Na talerz wysypać bułkę tartą. Uformować płaskie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej, partiami smażyć kotlety z każdej strony na złoty kolor.
Kotlety mielone podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.
1 Komentarze
Justyna
4 listopada 2016 at 08:49
Przepyszne kotleciki 🙂 klasyka, a jakże pyszna 🙂
Ja czasami robię mielone bez panierki polecam 🙂