Mazurek pomarańczowy

M&B
Mazurek pomarańczowy

U mnie w domu nie było zwyczaju pieczenia mazurków na Wielkanoc, jeden pojawił się u nas dopiero gdy byłam w liceum i był to pamiętny debiut. Wybrałam trudniejszy przepis, upiekłam ciasto, zrobiłam masę i na koniec zaczęłam ozdabiać swój wypiek. Niestety, źle wymierzyłam długość ciasta potrzebnego do napisania świątecznego pozdrowienia i nie zmieściła się ostania literka. Ciasto zostało przez to podpisane „Alleluj”. 😐 Chyba się nie zdziwicie, jeśli napiszę, że do tej pory wszyscy mnie pytają, czy upiekłam „Alleluj-a”. 🙂

Mazurek pomarańczowy – składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • skórka otarta z 1 cytryny

Masa:

  • 500 g pomarańczy
  • 2 cytryny
  • 400 g cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 100 g migdałów




Przygotowanie

Ciasto:

Zimne masło, mąkę, cukier puder oraz wanilinowy posiekać nożem, dodać żółtka i otartą skórkę ze sparzonej cytryny. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je do lodówki na 30 minut.

Ze schłodzonego ciasta odciąć 1/3, resztę rozłożyć na prostokątnej blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Z odkrojonego ciasta uformować wałeczki, z których zrobić brzegi.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoobiegiem ok. 15 minut.

Masa:

Pomarańcze i cytryny sparzyć, odciąć czubki. Owoce (wraz ze skórką) pokroić na cząstki, usunąć pestki, zblendować lub przekręcić przez maszynkę, przełożyć do garnka. Wlać 1/2 szklanki wody, dodać cukier, gotować ok. 1-1,5 h na małym ogniu, często mieszać. Masa powinna stać się przejrzysta i gęsta. Odstawić, przestudzić, dodać migdały i wymieszać.

Wykonanie

Na upieczone ciasto wylać chłodną masę, udekorować.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Mazurek pomarańczowy
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis