Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Babka piaskowa waniliowo-czekoladowa

babka piaskowa waniliowo-czekoladowa

Babka piaskowa wielu z nas kojarzy się z Wielkanocą i wypiekami na specjalną okazję. Tymczasem to łatwe do zrobienia ciasto można przygotować do codziennej kawy lub herbaty. Upieczona przez nas babka piaskowa jest dwukolorowa, z fantazyjnymi wzorami, bo do części ciasta wmieszaliśmy kakao. Babka piaskowa waniliowo-czekoladowa ma sypką konsystencję, jest miękka, delikatna i lekko wilgotna. Taka wielkanocna babka polana lukrem lub posypana cukrem pudrem będzie się prezentowała godnie wśród innych świątecznych wypieków.

Składniki na babkę piaskową waniliowo-czekoladową

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 łyżki mleka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • masło lub margaryna do natłuszczenia formy
  • bułka tarta




Wykonanie

Białka oddzielić od żółtek.

Masło z cukrem i cukrem wanilinowym ucierać 10-15 minut na puszystą, białą masę. Miksując na niskich obrotach, dodawać po jednym żółtku, każde kolejne dodawać po połączeniu się poprzedniego z masą. Wlać mleko, wsypywać po łyżce przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.

Formę do babki natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć połowę ciasta, do reszty wmieszać przesiane kakao, przełożyć je do formy, całość lekko przemieszać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 60 minut. Po upieczeniu pozostawić babkę piaskową 5 minut w zamkniętym piekarniku, po czym wyjąć z formy i pozostawić do wystygnięcia.

Babkę piaskową polać lukrem lub od raz po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem.




3 Komentarzy

  1. Maryla
    4 kwietnia 2021    

    Drugi rok ta pyszna babka zagościła u Nas na Wielkanocnym stole.
    Polecam w 100%

  2. M&B
    23 kwietnia 2020    

    Bardzo się cieszymy, że babka smakowała. Zapraszamy do skorzystania z większej ilości przepisów. 🙂

  3. Megi
    17 kwietnia 2020    

    A cóż to była za babka ❤ przepis prosty do wykonania, składniki łatwo dostepne a smak i zapach wyśmienite. Jak na kogoś kto mało piecze ten przepis na pewno bedzie robiony nie jeden raz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.