Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Babka piaskowa waniliowo-czekoladowa

Print Friendly, PDF & Email

babka piaskowa waniliowo-czekoladowa

Babka piaskowa wielu z nas kojarzy się z Wielkanocą i wypiekami na specjalną okazję. Tymczasem to łatwe do zrobienia ciasto można przygotować do codziennej kawy lub herbaty. Upieczona przez nas babka piaskowa jest dwukolorowa, z fantazyjnymi wzorami, bo do części ciasta wmieszaliśmy kakao. Babka piaskowa waniliowo-czekoladowa ma sypką konsystencję, jest miękka, delikatna i lekko wilgotna. Taka wielkanocna babka polana lukrem lub posypana cukrem pudrem będzie się prezentowała godnie wśród innych świątecznych wypieków.

Składniki na babkę piaskową waniliowo-czekoladową

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 łyżki mleka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • masło lub margaryna do natłuszczenia formy
  • bułka tarta




Wykonanie

Białka oddzielić od żółtek.

Masło z cukrem i cukrem wanilinowym ucierać 10-15 minut na puszystą, białą masę. Miksując na niskich obrotach, dodawać po jednym żółtku, każde kolejne dodawać po połączeniu się poprzedniego z masą. Wlać mleko, wsypywać po łyżce przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.

Formę do babki natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć połowę ciasta, do reszty wmieszać przesiane kakao, przełożyć je do formy, całość lekko przemieszać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 60 minut. Po upieczeniu pozostawić babkę piaskową 5 minut w zamkniętym piekarniku, po czym wyjąć z formy i pozostawić do wystygnięcia.

Babkę piaskową polać lukrem lub od raz po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem.




3 Komentarzy

  1. Maryla
    4 kwietnia 2021    

    Drugi rok ta pyszna babka zagościła u Nas na Wielkanocnym stole.
    Polecam w 100%

  2. M&B
    23 kwietnia 2020    

    Bardzo się cieszymy, że babka smakowała. Zapraszamy do skorzystania z większej ilości przepisów. 🙂

  3. Megi
    17 kwietnia 2020    

    A cóż to była za babka ❤ przepis prosty do wykonania, składniki łatwo dostepne a smak i zapach wyśmienite. Jak na kogoś kto mało piecze ten przepis na pewno bedzie robiony nie jeden raz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.