Babka piaskowa waniliowo-czekoladowa
Babka piaskowa wielu z nas kojarzy się z Wielkanocą i wypiekami na specjalną okazję. Tymczasem to łatwe do zrobienia ciasto można przygotować do codziennej kawy lub herbaty. Upieczona przez nas babka piaskowa jest dwukolorowa, z fantazyjnymi wzorami, bo do części ciasta wmieszaliśmy kakao. Babka piaskowa waniliowo-czekoladowa ma sypką konsystencję, jest miękka, delikatna i lekko wilgotna. Taka wielkanocna babka polana lukrem lub posypana cukrem pudrem będzie się prezentowała godnie wśród innych świątecznych wypieków.
Składniki na babkę piaskową waniliowo-czekoladową
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżki mleka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- masło lub margaryna do natłuszczenia formy
- bułka tarta
|
Wykonanie
Białka oddzielić od żółtek.
Masło z cukrem i cukrem wanilinowym ucierać 10-15 minut na puszystą, białą masę. Miksując na niskich obrotach, dodawać po jednym żółtku, każde kolejne dodawać po połączeniu się poprzedniego z masą. Wlać mleko, wsypywać po łyżce przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.
Formę do babki natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć połowę ciasta, do reszty wmieszać przesiane kakao, przełożyć je do formy, całość lekko przemieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 60 minut. Po upieczeniu pozostawić babkę piaskową 5 minut w zamkniętym piekarniku, po czym wyjąć z formy i pozostawić do wystygnięcia.
Babkę piaskową polać lukrem lub od raz po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem.
|
3 Komentarze
Maryla
4 kwietnia 2021 at 19:51
Drugi rok ta pyszna babka zagościła u Nas na Wielkanocnym stole.
Polecam w 100%
M&B
23 kwietnia 2020 at 16:43
Bardzo się cieszymy, że babka smakowała. Zapraszamy do skorzystania z większej ilości przepisów. 🙂
Megi
17 kwietnia 2020 at 09:48
A cóż to była za babka ❤ przepis prosty do wykonania, składniki łatwo dostepne a smak i zapach wyśmienite. Jak na kogoś kto mało piecze ten przepis na pewno bedzie robiony nie jeden raz