Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

M&B
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Kremowa zupa z dyni z mleczkiem kokosowym to kolejna propozycja na jesienną zupę z tego warzywa. Tym razem do zupy dodaliśmy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, które mocno zagęściły całą potrawę i uczyniły zupę sycącym posiłkiem, oraz rozgrzewający imbir, który w połączeniu z mleczkiem kokosowym nadał jej wyrazistego, orientalnego smaku. A co ważne – nowe odsłony zup dyniowych nieco bardziej przypadły Bartkowi do gustu i chętnie wspomagał mnie przy zjadaniu kolejnych wersji. 🙂

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym – składniki

  • 400 g miąższu z dyni
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 marchewki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 1 kawałek chili
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku



Wykonanie

Marchewki, ziemniaki, pietruszkę i seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę. W kostkę pokroić również dynię oraz cebulę.

Imbir, czosnek obrać i razem z chili drobno posiekać.

Kolendrę i kminek rozgnieść w moździerzu.

W garnku rozpuścić masło z olejem, wsypać cebulę, zeszklić ją. Dodać przyprawy oraz imbir, czosnek i chili, chwilę podsmażać. Wrzucić pokrojone warzywa, smażyć 10 minut. Następnie wlać 1,5 litra wody lub wywaru warzywnego, gotować, aż warzywa będą miękkie. Odstawić z ognia, zblendować i powoli wlać mleczko kokosowe. Ponownie postawić na ogniu, zagotować. Na koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Zupę dyniową z mleczkiem kokosowym podawać z ulubionymi dodatkami – grzankami, groszkiem ptysiowym, makaronem lub prażonymi pestkami dyni.

Nie wiesz, gdzie kupić mleczko kokosowe? Wyszukaj najlepszą dla siebie ofertę spośród wielu w Ceneo MLECZKO KOKOSOWE




Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • Anonim

    5 listopada 2016 at 16:20

    wygląda cudnie, a przepis jest bardzo interesujący 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis