Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Kremowa zupa z dyni z mleczkiem kokosowym to kolejna propozycja na jesienną zupę z tego warzywa. Tym razem do zupy dodaliśmy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, które mocno zagęściły całą potrawę i uczyniły zupę sycącym posiłkiem, oraz rozgrzewający imbir, który w połączeniu z mleczkiem kokosowym nadał jej wyrazistego, orientalnego smaku. A co ważne – nowe odsłony zup dyniowych nieco bardziej przypadły Bartkowi do gustu i chętnie wspomagał mnie przy zjadaniu kolejnych wersji. 🙂
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym – składniki
- 400 g miąższu z dyni
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 marchewki
- 2 średnie ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek świeżego imbiru
- 1 kawałek chili
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1/4 łyżeczki kminku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Marchewki, ziemniaki, pietruszkę i seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę. W kostkę pokroić również dynię oraz cebulę.
Imbir, czosnek obrać i razem z chili drobno posiekać.
Kolendrę i kminek rozgnieść w moździerzu.
W garnku rozpuścić masło z olejem, wsypać cebulę, zeszklić ją. Dodać przyprawy oraz imbir, czosnek i chili, chwilę podsmażać. Wrzucić pokrojone warzywa, smażyć 10 minut. Następnie wlać 1,5 litra wody lub wywaru warzywnego, gotować, aż warzywa będą miękkie. Odstawić z ognia, zblendować i powoli wlać mleczko kokosowe. Ponownie postawić na ogniu, zagotować. Na koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Zupę dyniową z mleczkiem kokosowym podawać z ulubionymi dodatkami – grzankami, groszkiem ptysiowym, makaronem lub prażonymi pestkami dyni.
Nie wiesz, gdzie kupić mleczko kokosowe? Wyszukaj najlepszą dla siebie ofertę spośród wielu w Ceneo MLECZKO KOKOSOWE
1 Komentarze
Anonim
5 listopada 2016 at 16:20
wygląda cudnie, a przepis jest bardzo interesujący 🙂