Zupa borowikowa
Zupa borowikowa to propozycja na przepyszną zupę z prawdziwków, którą można podać nie tylko podczas Bożego Narodzenia, ale także w ciągu całego roku. Do zrobienia esencjonalnej zupy z prawdziwków użyliśmy zarówno suszonych, jak i mrożonych borowików. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem i przekonania się, jak łatwo jest zrobić dobrą zupę z borowików. Jeśli zaś szukacie przepisu na czystą zupę grzybową, to zapraszamy Was do skorzystania z przepisu na wigilijną zupę grzybową.
Możesz także obejrzeć krótki filmik, w którym pokazujemy, jak zrobić zupę borowikową na TikTok lub Instagramie
Zupa borowikowa
-
Składniki:
- 100 g suszonych borowików
- 250 g mrożonych borowików
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 kawałek selera
- 1 kawałek pora
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g masła
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- 2 liście laurowe
- 50 ml kremówki 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS
Wykonanie
Suszone grzyby zalać zimną wodą, odstawić do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Namoczone grzyby wyjąć z wody (wodę zachować), opłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć i pokroić na kawałki.
Marchewkę, piertuszkę oraz seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, dodać kawałek pora, następnie wlać 1,5 l zimnej wody, dorzucić liście laurowe, ziele angielskie i owoce jałowca. Gotować pod przykryciem, na średnim ogniu przez 30 minut.
W tym czasie cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać z łupinek.
Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją. Następnie wrzucić cały ząbek czosnku, podsmażać jeszcze chwilkę.
Dorzucić pokrojone na kawałki namoczone grzyby oraz grzyby mrożone. Wlać wodę z namaczania borowików, uważając, aby nie wlać osadu z dna. Całość gotować na średnim ogniu przez około 15 minut.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z warzywami, gotować pod przykryciem przez około 40 minut. Pod koniec gotowania wlać mąkę pszenną rozrobioną w kremówce i zahartowaną 2 łyżkami wywaru z zupy, pozostawić na ogniu jeszcze 5 minut.
Z zupy wyjąć ugotowane warzywa, pokroić je w plasterki lub półplasterki. Przełożyć z powtorem do zupy grzybowej.
Zupę z borowików podawać z ugotowanym wcześniej makaronem, w czasie świątecznym mogą to być np. łazanki.