Zupa borowikowa

M&B
Zupa borowikowa

Zupa borowikowa to propozycja na przepyszną zupę z prawdziwków, którą można podać nie tylko podczas Bożego Narodzenia, ale także w ciągu całego roku. Do zrobienia esencjonalnej zupy z prawdziwków użyliśmy zarówno suszonych, jak i mrożonych borowików. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem i przekonania się, jak łatwo jest zrobić dobrą zupę z borowików. Jeśli zaś szukacie przepisu na czystą zupę grzybową, to zapraszamy Was do skorzystania z przepisu na wigilijną zupę grzybową.

Możesz także obejrzeć krótki filmik, w którym pokazujemy, jak zrobić zupę borowikową na TikTok lub Instagramie

Zupa borowikowa

    Składniki:
  • 100 g suszonych borowików
  • 250 g mrożonych borowików
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • 1 kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 50 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku

UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS






Wykonanie

Suszone grzyby zalać zimną wodą, odstawić do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Namoczone grzyby wyjąć z wody (wodę zachować), opłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć i pokroić na kawałki.

Marchewkę, piertuszkę oraz seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, dodać kawałek pora, następnie wlać 1,5 l zimnej wody, dorzucić liście laurowe, ziele angielskie i owoce jałowca. Gotować pod przykryciem, na średnim ogniu przez 30 minut.

W tym czasie cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać z łupinek.

Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją. Następnie wrzucić cały ząbek czosnku, podsmażać jeszcze chwilkę.

Dorzucić pokrojone na kawałki namoczone grzyby oraz grzyby mrożone. Wlać wodę z namaczania borowików, uważając, aby nie wlać osadu z dna. Całość gotować na średnim ogniu przez około 15 minut.

Zawartość patelni przełożyć do garnka z warzywami, gotować pod przykryciem przez około 40 minut. Pod koniec gotowania wlać mąkę pszenną rozrobioną w kremówce i zahartowaną 2 łyżkami wywaru z zupy, pozostawić na ogniu jeszcze 5 minut.

Z zupy wyjąć ugotowane warzywa, pokroić je w plasterki lub półplasterki. Przełożyć z powtorem do zupy grzybowej.

Zupę z borowików podawać z ugotowanym wcześniej makaronem, w czasie świątecznym mogą to być np. łazanki.







Zupa borowikowa

Zupa borowikowa

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa borowikowa
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis